004369911060985

A Kijō női démont, ártó boszorkányt jelent. Megjelenése legtöbbször emberi nőre hasonlít, bár rettenetesen csúnya, akárcsak az európai mesék rémisztő boszorkánya.

kijo japan demon folklor youkai

A kijō kifejezés két kanji összetétele: az Oni (鬼, démon) és a (女, nő). Bár nevük azt sugallhatja, hogy a kijō az oni női párja, ezt semmi sem támasztja alá. Nincs kapcsolata a pokolhoz vagy a túlvilághoz.

Ezek a démonnők egyedül dolgoznak, és saját motivációik vannak, a történetekben ritkán bukkannak fel együtt az onival.

Némelyiknek vörös vagy sárga színű a szeme, kék a bőre, éles szarvai, hosszú karmai vagy más természetfeletti vonása van. Általában rongyokba öltözik, és hosszú és ápolatlan haja van, amolyan igazi banya kinézetű. Elvadulva él, messze a civilizációtól.

A Kijō elnevezés elsősorban azokra a nőkre utal, akik emberekből szörnyűséges szörnyetegekké változtak – akár intenzív féltékenység miatt, gonosz bűnök elkövetése végett, vagy akár olyan mértéktelen harag miatt, amely színtiszta gyűlöletbe sodorja a lelket.

Ezek az átalakult nők visszavonulnak a társadalomból egy félreesőbb helyre, ahol továbbra is elkövethetik gonosz tetteiket. Távoli hegyi barlangokban, elhagyatott házakban vagy hegyi utak mentén élnek, ahol újabb és újabb áldozatra vadásznak. A kijō erősebb, mint a legtöbb ember, bár ereje jóval kisebb az Oni-nál (鬼).

Ezek a démonasszonyok kiválóan értenek a varázsláshoz; hatalmas varázstudományt halmoznak fel hosszú életük során. A Kijō képes rontást hozni és átok bocsátani, különféle mérgek és bájitalok főzésére, valamint bonyolult illúziók keltésére. Néhány kijō személyes bosszúnak vagy valamilyen politikai célnak szenteli magát. De a legtöbben csak megmaradnak maguknak teljes magányban, és évszázadokon keresztül tudomást sem vesznek az emberiségről.

Az onihoz hasonlóan a kijō is szerves része a japán mítoszoknak és legendáknak. Számtalan tündérmesét, noh -és kabuki színdarabot, filmet, ihletett meg az alakja, hogy az embereket szórakoztassa, óvatosságra intse vagy éppen az erkölcsre tanítsa. A japánok szerint tehát azok a nők, akik rossz dolgokat művelnek, kijō-vá válhatnak, a férfiak pedig, akik gátlástalan nőket követnek, a végzetük felé indulnak…

momijigari kijo youkai japán démon történet

Momijigari Noh darabban
Az egyik leghíresebb kijō-ról szóló kabuki darab a Momijigari (紅葉狩り) címet viseli. Főhősnője egy Momiji (紅葉) nevű démonasszony, aki a hulló őszi levelek és egy gyönyörű nő illúzióját keltve próbálja megölni a rá vadászó szamurájt és annak kíséretét.

Kabuki maszk egy kijō-ról

kabuki kijo youkai szellem történet japán

Ballagó Petra

Forrás: https://yokai.com/kijo/ 

Képek:

Kijo kabuki maszk: www.ojisanjake.blogspot.com 

http://www.bta.bg/en/c/NW/id/1177067

Illusztráció: Matthew Meyers