004369911060985

A kinutanuki valószínűsíthetően egy tsukumogami, vagyis egy olyan lélek, amely egy tárgyban ölt testet, jelen esetben egy selyemből készült termékben (kimonóban például). Kinézetükben hasonlítanak a tanukira.

Eredete

A kinutanuki Toriyama Sekien Hyakki tsurezure bukuro című kötetében tűnt fel először. Emiatt nehéz megállapítani, hogy vajon a kinutanuki egy álcázott tanuki, vagy egy selyemanyag, amelyben egy lélek fejlődött ki.

A szó több szójátékot is megjelenít: a tanukik híresek arról, hogy szeretik csapkodni a hasukat, mint egy dobot. A selymet eredetileg úgy készítették, hogy levitték a folyóhoz, és egy fatáblával ütötték, melynek neve kinuta. Így a kinutanuki elnevezés kapcsolódik egyfelől a tanukik hascsapkodó szokásához, illetve a kinutához is.

A másik szójáték a híres japán Hachijói selyemre vonatkozik. A hachijo (írásjelektől függően) azt is jelenti: nyolc tatami. A tanukikról ismeretes, hogy a heréit 8 tatami nagyságúra tudja növelni és a formáját változtatni. Így talán még inkább érthető a selyemmel való kapcsolódás…

Forrás:

Kiemelt kép: yokai.com

error: Content is protected !!