004369911060985

A Kyō yuzen egy Kiotóban a 17. században kifejlesztett technika a kimonó festésére. Ezek igazi festmények, amelyet magunkra ölthetünk!

A kiotói yuzen-zome technikákat kifejezetten Kyō yuzennek hívják. A mai napig koten-garat (klasszikus mintát) használnak. Ez a Heian-korszak óta (a 8. század végétől a 12. századig) Japánra jellemző mintákat foglal magába. Nem is gondolnánk, hogy a kimonók mintái ilyen mély jelentéssel bírnak. Van egy kedvelt motívum például, amely egy folyót ábrázol. Mint kiderült, a Tatsuya folyó egy standard őszi minta, amelyet őszi levelekkel együtt szívesen megelevenítenek újra és újra a kimonókészítő mesterek.

Hasonlóan kedvelt motívumok a Saga krizantémok, a ginkó, juharfa, datolyaszilva, bokorhere és más őszi virágok. Egy speciális ecsettel festik meg a selyemszövetet és magát a technikát nemzedékről nemzedékre örökítik. A művészeket senshonak, festő kézművesnek nevezik és a technika nagyjából 15 különböző lépésből áll a felrajzolástól kezdve, mire eléri végső alakját. A festés maga különböző szakaszokra van osztva, gyakran a szakaszokat más-más művész készíti. Egy-egy kimonó megfestése a minta nehézségétől függően nagyjából 20 napig tart, de persze ez nagyon szubjektív, vannak darabok, melyek hónapokon át készülnek.  A színezés különlegessége abban is rejlik, hogy például ugyanazzal a vörös festékkel tavasszal világosabbá, őszre pedig sötétebbé tehető az árnyalat. A művészek természetesen nem könyvekből, hanem a természetből tanulnak, ezért amikor a szezonális darabokat készítik, akkor gyakran kimennek a természetbe megfigyelni a színeket, majd azt próbálják meg megfesteni a szöveten. Az itome nevezetű ragasztóval szabályozzák a színek terjedését, így egy nagyon aprólékos, minőségi munkáról beszélünk.

Az obiage (az obi felső részét díszítő textil), az obijime (az obi közepe köré tekert zsinór) és más kimonó-tartozékok szín szerint eltérő módon párosulnak minden gondosan festett darabhoz. Az ősz elején élénk színeket, az ősz előrehaladtával pedig mélyebb színeket használnak.

Nem meglepő, hogy ezek a darabok nagyon sokba kerülnek. Próbáltam persze utána nézni, hogy milyen árban van egy ilyen kimonó. Gyakran nem kelülnek meg árat, hanem ajánlatot kell kérni  cégtől. Egy-két darabot láttam, amelyek nagyjából 2,5 millió yenbe, azaz nagyjából 6 millió forintba kerül.

Ha Kiotóban járunk, kipróbálhatjuk a Kyō yuzen technikát magunk is. Egy nagyjából 1 órás kezdő workshop 1500 yen körül mozog, egy fél napos haladó workshop 10.000 yen körül van.

Forrás:

https://www.japan-experience.com/prepare-trip/know/understand-japan/kyo-yuzen-dye-fabrics

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán