004369911060985

Az egyszarvú-szerű mitikus állat, a Kirin az egyik legritkább, legfélelmetesebb és legerősebb lény, amelyet a Távol-Keleten valaha is ismertek. Fenséges megjelenésű állat, szent és nagy tiszteletnek örvend, gyakran istennek is tekintik a szigetországban.

kirin yokai japan

Milyen állat is valójában a Kirin?

A Kirin (麒麟) egy szarvasra emlékeztető keverék-lény, testét sárkányszerű pikkelyek borítják.  Patái, akár az ököré, farka, mint az oroszláné és hosszúra nyúló sörénye van, akár egy kacskaringós folyó. Testét és sörényét ragyogó szent tűz borítja. Ábrázata teljes nyugalmat áraszt. Hangja akár egy mennyei muzsika, lábnyomai pedig tökéletes köralakúak.

A lény alapjáraton nagyon szelíd jószág. Soha nem eszi meg más lények húsát, és nagyon ügyel arra, hogy soha ne taposson rá semmilyen élőlényre, se a virágokra, hajtásokra, de még az alázatos rovarokra sem. Amikor sétál, ügyel rá, nehogy egy fűszálat is letaposson. Szépségét csak ritkasága múlja felül; A Kirin csak a világbéke időszakában, nemes és felvilágosult uralkodók uralkodása idején, bölcs és jóindulatú emberek birtokában lévő országokban vagy az aranykor hírnökeiként jelennek meg. Kirin soha nem árt a jó és tiszta lelkeknek, de gyorsan és hevesen támad, ha fenyegetik őt, és olyankor szent tüzet lehel ki a szájából.

Kirin a művészetekben

Mivel a Kirin a Lelki tisztaságot és a Jóságot megtestesítő szent állatok, a faragványokon és festményeken már a korai idők óta használják ezen erények szimbólumaként. Az Igazságosság és a Bölcsesség szimbólumainak is tekintik őket. Szentségük miatt a Kirin képei gyakran díszítenek templomokat és szentélyeket. A nagy szerencse és a siker előjelei. A Kirin megjelenését gyakran egy nagy vezető vagy egy bölcs ember érkezésének jeleként tartják a néphagyományban. A buddhista képeken ezt a nemes állatot gyakran a felhőkön vagy a vízen sétálva ábrázolják.

kirin japan youkai

Egyszarvú vagy kétszarvú?

A Kirint eredetileg a kínai mítoszok és legendák révén vezették be Japánba, ahol qilin néven ismerték őket. Idővel a kínai és a japán változat eltérő lényekké formálódott. Japánban a Kirint a leghatalmasabb és legszentebb bestiaként tartják számon, hatalma felülmúlja még a madarak urát, a Hōō-t és a Mennyei Egek urát, a Tatsut is. Nyugati társához, az Unikornishoz hasonlóan, a Kirin is megélhet akár egy évezredet. És ha az ember véletlenül megsebesülve vagy a holtan bukkan rá, az bizony rossz előjelnek számít.

Meglepőm de japánul a zsiráfot is kirinnek nevezik, és a szent Kirinnel közös tulajdonságairól kapta a nevét. Hosszú lábai, pikkelyszerű mintája, gyengéd természete és a fején lévő gombok minden bizonnyal emlékeztették az első japánokat – akik zsiráfot láttak – erre a szent állatra. Tehát Japánban a Kirin leginkább két szarvval rendelkező mitikus lény. 

kirin japan youkai zsiráf

Kirin a modern popkultúrában

Talán nem is kell bemutatni az egyik leghíresebb sörmárkát, mely e legendás lény nevét viseli. Ezen kívül gyakran felbukkan a videojátékok szereplőjeként, valamint az egyik leghíresebb Miyazaki alkotásban, a Vadon hercegnője (Mononoke -hime, もののけ姫) c. animében is láthatunk egy ilyen varázslatos Kirint, aki megbünteti mindazokat, akik a természetnek ártanak.

Ballagó Petra

Források:

https://japanesemythology.weebly.com/lesson-4.html
https://yokai.fandom.com/wiki/Kirin