004369911060985

Japánban évszázadokon keresztül élt az a hit az emberekben, hogy a betegségeket, járványokat bizony különféle yōkai-ok okozzák, mi több, terjesztik is.

koruri japán betegség kolera youkai

A Korōri (虎狼 狸) egy kiméra, vagyis olyan keverék-lény, amely a nevében szereplő három állatból tevődik össze: tigris, farkas és tanuki. Általános megjelenése egy tanuki, tigris csíkokkal és farkas-szerű vérszomjas pofával. Japánban nagyon sokáig élt az a nézet, hogy a XIX. század végi Nagy Kolera-járvány terjedéséért ezen lények voltak valójában a felelősek.

A japánok úgy tartották, a korōri az emberek házaikban lakik, és megfertőzi az ott élőket kolerával. Időnként látni lehet őket, ahogyan menekülnek az otthonokból, miután az ott lakók felépültek. Azt is látni vélték az emberek, hogy a yōkai azoknak a holttesteiből táplálkozik, akik a betegség áldozatai lettek.

korori korouri japán youkai szellem történet mese tigris járvány betegség tanuki

Háttértörténete:

A késői Edo és a Meiji korszakban számos kolerajárvány sújtotta Japánt. Ezek a járványok emberek százezreit ölték meg, félelmet és nyugtalanságot keltettek. Mivel a kolera felelős mikrobái szabad szemmel nem láthatóak, az emberek azt hitték, hogy a kolera ezen yōkai műve.

Japánban a kolera Edo -korszakban használt neve korōri volt. A kanji különféle kombinációit használták e hangok írására. Az egyik helyesírásban a kandzsit használták tigrisre (虎 ko), farkasra (狼 ) és tanukira (狸 ri). Ez a helyesírás egy egészen új lényt hozott létre, amely ötvözte e három állat formáját. A népszerű Kanayomi újság 1877 -es cikke illusztrációt és leírást nyomtatott az új fenevadról. A történet tartalmazott egy szakmai értekezést is, miszerint a korōri nem igazi állat, hanem a képzeletbeli ábrázolása annak, hogy milyen félelmetes is ez a betegség. Más szóval, Korōri valódi identitása a kolerától való félelem, nem pedig maga a betegség.

Korabeli beszámolók:

Számos korōri észlelés történt az 1862 -es Edo-városában tomboló kolerajárvány idején.

Egy szamuráj éppen lábadozott a betegségből, amikor szemtanúja volt egy furcsa vadállatnak, amely egy menyétre hasonlított, és az otthonát figyelte odakintről. A férfi fogott egy darab tűzifát, és agyonverte a lényt. Megsütötte, majd meg is ette.

Később, ugyanebben a faluban, más kolerafertőzéssel élő családok is elkezdtek észlelni egy hasonló kinézetű állatot, amely otthonuk körül ólálkodott. Egyre több ilyen furcsa állat észleléséről számoltak be. Még azt is észrevették, hogy a lény a kolera -áldozatok holttesteiből bújnak elő.

korouri japán youkai kolera állat tigris tanuki farkas járvány japánban

Ballagó Petra

Forrás:

Képek:

https://www.nippon.com/ja/japan-topics/g00854/
https://edo-g.com/blog/2020/03/infectious_disease.html/infectious_disease23_m

Matthew Meyer illusztrációja