004369911060985

A Maikubi (舞首) levágott szamurájfejek hármasa, amelyek éjszaka jelennek meg a tenger felszínén.

maikubi youkai japán szellem történetek

A Maikubi tehát gyűjtőnév, mely három levágott szamuráj fejet foglal magába, akik körben táncolnak a hullámok felett, és megpróbálják megharapni egymást. Tüzet okádnak a szájukból, így különösen éjszaka láthatóak. Táncuk nagy tomoe – alakú hullámokat hoz létre.

A Maikubi Manazuru városának helyi folklórjából származik, Kanagawa prefektúrában. Az itt élők szerint a Maikubi balszerencsét hoz, miközben a tengeren táncolnak. Állítólag hajótörések és más tengeri katasztrófák következnek be, ha Maikubi van a közelben.

Eredete:

Az 1240 -es években három gonosz szamuráj, Kosanta, Matashige és Akugorō részt vett Manazuru városában egy fesztiválon. Mikor nagyon részegek lettek, vitatkozni kezdtek. Veszekedésük annyira elharapódzott, hogy kivonták a kardjukat és verekedni kezdtek. Erőszakos harcuk közepette sikerült levágniuk egymás fejét. A szamurájok levágott feje elgurult és a tengerbe zuhant. Azonban még a Halál sem rendezhette nézeteltérésüket. Onryō– vá változtak. A fejek aztán a felszínre úsztak, és egymást kezdték harapdálni, miközben a szájukon keresztül lángokat fújtak, így zárva le a vitát.

A három harcos onryō-ja még mindig kísérti Manazuru városát körül vevő tengert. Éjszakánként lehet látni a tenger felszínén, ahogy táncolnak a fejek, miközben egymásra tüzet okádnak. A helyi lakosok félnek tőle, és „Tomoe ga fuchi” -nak („a Tomoe hullám mélységének”) nevezik. Amikor három tomoe-alakú hullám jelenik meg a felszínen, a hajótöréstől és a maikubi okozta egyéb katasztrófáktól való félelmük miatt távol maradnak a víztől.

maikubi japán youkai szellemek

A levágott fejek megjelennek a japán popkultúrában is, méghozzá a Chihiro szellemországban c. animében. A filmben Yubaba boszorkány három hűséges szolgálója, akik állandóan mérgesek, egymással veszekednek és persze ugrálnak.

Miyazaki Hayao amúgy is gyakran nyúl a japán folklór gyökerekhez, így nem meglepő, hogy meséiben gazdag háttér tartalmat is kapunk, főleg, ha felismerjük a karaktereket. Yubaba például a yamauba egy változata, de a folyó szellemének, Mizuchinak, Oshira-samának mind van megfelelője a  yōkai történetekben. 

yokai maikubi chihiro

Ballagó Petra

Forrás:

Kép: pinterest, yokai.com – Matthew Meyers illusztrációja 

http://outsiderjapan.pbworks.com/w/page/36027409/Yokai%2C%20Kaidan%2C%20Kaiju:%20Japan’s%20affinity%20for%20the%20weird