004369911060985

A kaméliák gyönyörű virágok, gazdag történelemmel és kulturális jelentőséggel.

kamélia japan virág

Valójában ez egy köztiszteletben álló virág az ázsiai országokban, például Japánban, Koreában és Kínában.

A gyönyörű fényes zöld levéllel, különböző színekben tündöklő kaméliáknak nem csak díszítő hatása és szimbolikus jelentése van a japán kertekben, hanem gyógy- és haszon növényként is termesztik azt.

kamélia virág japán

A teafa félék családjába tartozó növény nevét Georg Josef Kamel botanikus és patikus után kapta. Vadon termő példányai elérhetik a 15 m magasságot, leveli szórtan állnak bőrszerűek, fényes felületűek.

Az örökzöld fás szárú cserjének mára több száz faja létezik, a legkülönfélébb szín árnyaltokban, holott az eredeti virága inkább fehér és rózsaszín.

A párás levegőt, félárnyékos helyet, laza, savanyú talajt kedveli, fagyra érzékeny. Különlegességét az adja, hogy akkor virágzik, amikor a legtöbb növénynek nyugalmi időszaka van, azaz tél végén vagy kora tavasszal.

kamélia virág japán tea

Japán neve Tsubaki és a Hanakotoba szerint a vörös Kamélia a legtökéletesebb szeretetet, a fehér színű változata a várakozást, még a sárga a vágyakozást jelenti. Ugyanakkor a vörös virág a harcosok között a nemes halált is szimbolizálja.A növénynek több részét is hasznosítják. A rügyekből, levelekből, hajtásokból és virágrügyekből, különböző feldolgozással igen kellemes ízű tea készül. Ez kiváló aromájú, ásványi anyagokban gazdag italt Japán szerte kedvelik.

A másik fontos hasznosítása a virág magjából származó kozmetikai és háztartási célokra alkalmazható olaja. Elsősorban a Camellia oleifera fajból származót főzéshez és sütéshez használják, mely hozzájárul az immunrendszer javításához, hatékonyan megelőzi a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, és erős antioxidáns hatással bír.

kamélia japán virág

A nagy becsben tartott Camellia japonicából hidegen sajtolt olajat bőr- és hajáplóként egyaránt kedvelik.  Kiváló hidratáló, regeneráló és nyugtató hatással bír.

Mélyen behatol a bőrbe, miáltal az megőrzi rugalmasságát és csökkenti nedvesség veszteséget. Selymesség és sugárzóvá varázsolja a bőrt.

japán kamélia virág

A hajszerkezetbe mélyébe hatolva táplálja azt, megszünteti a fejbőr kiszáradását és csökkenti a gyulladásokat. A haj csillogó, selymes és lágy lesz.  Éppen ezért a japán szépségipar egyik nagyon kedvelt széruma a hidegen sajtolt, 100%-os kamélia olaj, amelyet mindezekre használják.

Forrás: