004369911060985

Évezredes hagyományival, különleges, sokszor a külföldiek számára nehezen értelmezhető kultúrájával Japán egy olyan ország, amelyet mindenki életében legalább egyszer látni szeretne.

nyár japan yukata

Odalátogatásunk előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, nem csak a látnivalókról, hanem például az időjárásról. A nyárról gyakran azt hallani, hogy nem ez a legideálisabb évszak, ha Japánba szeretnénk ellátogatni.

Ennek több oka is van:

Japánban a nyári szezon júniustól augusztusig tart, átlagos 30 ℃ nappali hőmérséklettel és viszonylag magas páratartalmammal.

Június elején inkább a szárazabb levegő jellemző azonban a végére megérkezik a tsuyu néven ismert esős évszak, ami megemeli a páratartalmat.

Ez időszak alatt a hőmérséklet átlagosan csak 22 ℃, azonban ez rendkívül sok csapadékkal és ebben az időszakban előforduló viharokkal társul.

Júliusban és augusztusban emelkedik a hőmérséklet és gyakori 30-35 ℃ nappali meleg is. Pont, mint most nálunk!

Emellett sokszor heves nyári záporok frissítik és hűsítik a levegőt, illetve emelik 80 % fölé a relatív páratartalmat. Ezt talán az egyik legnehezebb elviselni annak, aki nincs hozzá szokva.

Ilyenkor ajánlott a könnyű ruházat, azonban a japánok a hosszú ujjú, pamut anyagú, könnyen szellőző ruhákat részesítik előnyben. Nemcsak azért, mert véd a leégéstől, hanem azért is, mert a vállakat, dekoltázst szabadon hagyni illetlenség.

Fokozottan ügyelnek a napvédelemre és a fehér bőrük megőrzésére is.

Ne lepődjünk meg, ha yukatába öltözött emberekkel találkozunk, különösen a nyári fesztiválok alkalmával kedvelt a viselet.

Bár ez az évszak a mérsékelt égövből érkezőknek szokatlan lehet, azonban a különleges fesztiválok a szép tájak mindenért kárpótolhat minket.

Ebben a hőségeben az egyik legjobb nyári úti célpont a 3776 méter magas Fuji hegy, amely évente július és szeptember között nyílik meg a hegymászók számára.

japan fuji nyár fesztivál

Azoknak, akik inkább a túrázás hívei és nem a komolyabb hegymászásé kitűnő célpont a nyáron is hűvös, üde zöld erdeivel csalogató Karuizawa, ami Naganóban található. Nagano festői helyei, mint például a Suwa tó vagy a Shiraito-vízesés igazi kikapcsolódás a természet kedvelőinek.

Ugyanebben a térségben kereshető fel Hakuba is, a Japán Alpok, nyáron hűvös, buja, zöld paradicsoma, meseszép kilátással az alpesi csúcsokra.

Itt mindenki hódolhat a különböző sportoknak, a túrázás mellett egyéb szabadtéri tevékenységek mint például a kerékpározás, úszás is teret kap.

Ha a természet csodái mellett egy kis kultúrára is vágyik az ember érdemes ellátogatni a világörökség részét képező Nikko-ba. Kedvelt egy napos kirándulási úti cél Tokióból.

nikko japan nyár

Itt a meseszép hegyvidéki területek, a Kegon vízesés és a Chuzenji tó mellett találhatók a Meiji korszakban épült császári villák és diplomáciai rezidenciák, illetve a Rinnoji templom és Futarasan szentély.

A művészet kedvelőinek ideális hely a Tokiótól mindössze 2 órányira lévő a Hakone számos galériáival, múzeumaival.

japán nyár nikko

A természet és kultúra mellett a felkelő nap országában nyáron többféle vallási fesztivált is tartanak, amik egyedi hangulataival elbűvölik az ide látogatókat. Ilyenkor a hanabi, vagyis a tűzijáték is kedvelt. Eredetileg a gonosz szellemek elűzésére használt tűzijátékok, különféle japán ételek megkóstolása mellett élvezhetők a partszakaszokról és a strandokról.

A több napig tartó hagyományos bon táncokkal egybekötött Obon fesztivál a halottakról való megemlékezés gyönyörű szertartása, aminek végén az ősi lelkeket apró vízen úszó mécsessekkel vezetik vissza a szellemek országába.

Az egyik leghíresebb a kiotói Daimonji (大文字) július 15-e táján tartandó esemény, ahol 200 m magas kráter alakú máglyákat készítenek és sorban gyújtják meg azokat. Emellett a Gion fesztivál is megér egy látogatást!

A július és augusztus között több helyen megrendezésre kerülő Tanabata csillagfesztivál a színes utcadekorációival, egyedi hangulatával és kívánságaival igazán reménykeltő ünnepség.

Természetesen mindenhol vidám forgatagi hangulat, kiváló ételek és italok, tradicionális ruhaviselet várja, hogy az oda látogatók kipróbálják őket.