Minden édesszájúnak meg kell egyszer kóstolnia a furcsa állagáról híres Mochit. A kis kerek, sokszor színes golyók legfőbb alapanyaga a rizs.
A rövidszemű mochigome rizs ragacsosabb, mint társai, és éppen erre van szükség a mochi készítésekor. A rizst főzés után „tésztává ütögetik”, miközben vizet öntenek mellé, hogy ne tapadjon az edény falához. Ezáltal a masszába légbuborékok kerülnek, és a tészta elnyeri a végső formáját. Tehát az eredeti mochinak csupán három fő alapanyaga van: rizs, víz és levegő. A tésztából golyókat formálnak és megtöltik őket, leggyakrabban édes vörös babból készült krémmel, majd lisztbe, vagy keményítőbe forgatják, hogy külsejük ne ragadjon.
Az édességet hagyományosan újévkor fogyasztják Japánban, de egész évben kedvelt finomság.
Ragacsos állaga miatt fokozottan figyelni kell fogyasztás közben! Rágjuk meg mindig rendesen a falatokat!