004369911060985

A nebutori egy olyan yōkai, amely betegséget okoz olyan nőknél, akik egy kiadós evés után azonnal elalszanak. 

Akit nebutori megfertőz, nem bír leállni az evéssel, egyre többet és többet eszik, és ezzel együtt egyre nagyobbra dagad, míg végül minden női vonzerejét elveszíti. Ezek a nők hamarosan már a házból sem tudják kitenni a lábukat, annyira meghíznak.

Eredete

A nebutorival azokat a – jellemzően fiatal – nőket ijesztgették, akik vékonyak és jó modorúak voltak. A nebutorit azzal tudták magukhoz hívni, ha túl sokat aludtak, ezért ezt próbálták meg elkerülni. A nebutori réme leginkább azokat a nőket fenyegette, akik férjhez mentek, mivel egy idő után hajlamosak voltak elhanyagolni magukat. 

Japánban él egyébként egy olyan mítosz, hogy ha evés után közvetlenül lefekszünk, tehénné változunk – így talán nem csoda, hogy nebutori története is fenyegetően hat egy olyan társadalomban, ahol a lustaságot nem fél egészségként kezelik.

Nebutori hasonló azokhoz az átkot megjelenítő yōkaiokhoz, akik valamiféle büntetést hordoznak: futakuchi onna az idős férfiakat, rokurokubi bűnös férfiak feleségét és lányait támadja, nebutori pedig a léha feleségeket – ennek persze a férjük is megissza a levét.

Történetek

Legenda az Ehon Monogatariból

Ivászat után egy férfi részegen betér egy nőhöz, akivel le is fekszik. Az éjszaka közepén azonban a férfi felébred a hangos horkolásra. Ahogy kinyitja a szemét, meglátja, hogy az este mellette nyugovóra tért karcsú leányzóból egy nagyon kövér húsmassza lett.

Történet Okushuból

Férj és feleség az esküvő után szépen éldegéltek. A feleség azonban szépen lassan hízni kezdett együttélésük alatt, nebutori szállta meg, és hatalmasra nőtt. A férje megundorodott tőle, majd elvált. 

Az Okushuban élő nők ezért külön óvatosan jártak el, nehogy elkapják a nebutorit.

Amikor a nebutori és a tanuki egyszerre szállt meg egy asszonyt

Yachi, egy idősebb asszony betegen feküdt ágyában, várva a halált. Egy nap azonban Yachi csodával határos módon magához tért, és farkaséhes volt. Amit a családja a temetésére szánt, mind felfalta, de éhsége ezután sem csillapodott. Egyre többet evett, egyre több sakét ivott, energikus és vidám volt. A család furcsának találta, így orvost hívtak hozzá.

Az orvos semmit nem talált, habár neki is feltűnt, hogy az asszony kinövi a ruháit, úgy hízik. A családja megpróbálta a könnyű nyári kimonó helyett a téli ruháit ráadni, amikor szőrszálakat vettek észre a kimonón. Mivel furcsállották, úgy döntöttek, éjszaka meglesik az asszonyt alvás közben. Amidha Buddha képét tették a szobájába, majd amikor benéztek, egy kétségbeesett tanuki szellemét látták távozni Yachiból. 

Forrás:

Nebutori

Nebutori – The Sleeping Fatty

Kiemelt kép: yokai.com

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán