004369911060985

A japánok az ivást sem kezdik el a hagyományos pohárköszöntő (kanpai!) nélkül. Ahogy nálunk, úgy ott sem szokás elkezdeni inni, amíg nem kapott mindenki italt a poharába. Egymásnak szokás tölteni, magának senki nem teszi. Ilyenkor az, akinek töltenek, két kézzel fogja a poharát, a végén pedig megköszöni. Általában a fiatalabbak töltenek az idősebbeknek, a nő a férfinak, alkalmazott a főnöknek és így tovább (ez nem csak az alkoholos italokra vonatkozik).

Népszerű italok
A tea minden japán ember életét végigkíséri. A zöld tea a legnépszerűbb, ebből készítik a matchát is, ami a teaszertartások fő eleme.

A sör is megtalálható Japánban, főleg a világos fajták. Magyarországon is kaphatók japán sörök, pl. az Asahi, a Kirin, a Sapporo és a Suntory gyártóktól.

A sake a legismertebb japán alkoholos ital, amely rizs erjesztésével készül. Ha az étkezés mellé sakét isznak, akkor más rizses ételt nem fogyasztanak, mivel a sakéval tulajdonképpen kiváltják a rizst. Különböző fajtájú sakékat gyártanak, ez régiótól és kifőzdétől függ.

A shochu szintén japán ital, amelyet Kyushun kezdtek el készíteni. Árpa, édesburgonya, hajdina vagy rizs az alapanyaga.

A japán whisky 20. századi találmány, amelyet skót stílusban készítenek, malátából. A koktélhoz hasonlóan fogyasztják (a whisky-hez nem alkoholos italokat kevernek, majd feltöltik jégkockával).

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Jap%C3%A1n_konyham%C5%B1v%C3%A9szet#Iv%C3%A1s 

Kiemelt kép: Pixabay – pexels