004369911060985

A nue (鵺 – ぬえ) az egyik legrégebb óta feljegyzett Yōkai , már a Kojikiben is szerepelt.

nue japán youkai szelelmek

Utagawa Kuniyoshi Nue ábrázolása

A feje egy majomé, a teste egy tanukié, a farka egy kígyó, a végtagjai pedig tigris lábak.

Emiatt hívják őt a japán kimérának is.

Régen azt gondolták róla, hogy egyfajta éjjeli madár, erre utal a kanji is, amiből a neve áll össze: a kanji első fele “éjszaka”, második fele pedig “madár” jelentésű. Emellett azt is mondják, hogy kísérteties madár hangokat hallat.

Az alábbiak a legismertebb legendák a nue-ről:

Az egyik történet szerint Konoe császárnak Kiotóban rendszeresen rémálmai voltak, amitől megbetegedett. A palotában úgy tartották, hogy valamiféle ördögi szellem az okozója a betegségnek. Abban az időben egy fekete felleg jelent meg a palota felett, amely úgy tűnt, kiszívja a császár életerejét. A császár megidézte Minamoto no Yorimasát, a legendás szamurájt, hogy segítsen megoldani a rejtélyt. Yorimasa megjelent, és híres íjával nyilat lőtt a felhőbe, amelyből borzalmas sikollyal egy nue esett le. Miután a nue meghalt, a császár egészsége is visszatért. Mivel azonban a kiotóiak féltek a nue haragjától, csónakba tették a testét, majd leúsztatták a Kamo folyón. A test végül Ashiya faluban ért partot, ahol a helyiek eltemették. A mai napig látogatható a sírhely (Nuezuka).

Többféle verziója is létezik a történet végének az előzőn kívül, például, hogy a halott nue lóvá változott (Kinoshita), aki Minamoto no Yorimasához került. A lovat később Taira no Munemori elvitte magával, ami miatt Yorimasa éktelen haragra gerjedt, és megtámadta a Tairákat. A nue gyakorlatilag így állt bosszút.

nue japán youkai szellem történetek

Utagawa Kuniyoshi: Musashi végez a Nuevel

Egy másik legenda szerint a nue valójában Minamoto no Yorimasa édesanyja. A nő a Taira nemzetség idején elvonultan élt a hegyekben, az Azoga tó partján. Mindennap a tónál imádkozott fia egészségéért, a sikeres harcokért. A folyamatos imádkozás és a Tairák iránt érzett gyűlölete hatására az anya nue-vé változott, majd Kiotóba repült, hogy megbetegítse a császárt. Végül fia által halt meg, amikor nyílvessző fúródott belé. Halála után visszatért az Azoga tó partjára, és a tó őrévé vált.

nue japán horror youkai szellem történetek

Tsukioka Yoshitoshi: Nue és Ino Hayata harca

Felhasznált források:

Nue
https://yokai.fandom.com/wiki/Nue
error: Content is protected !!