004369911060985

Nuppeppō (ぬっぺっぽう)

A Nuppeppō egy nagyon bizarr kinézetű yōkai, gyakorlatilag olyan, mint egy két lábon járó darab hús.

nuppeppo japan youkai szellemek legendák misztikus történetek

A szaga is olyan, mint a rothadó húsé. Többnyire olyan helyen találhatók meg, ahol nem nagyon jár ember, például elhagyatott, romos templomokban vagy temetőkben.

Alapvetően ártalmatlan lény, leginkább gusztustalan szagával és kinézetével ijeszti meg az embereket, amit ő nagyon élvez.

Nuppeppōval ritkán találkozik az ember, kevés legenda maradt fel vele kapcsolatban. Olyan történetekről hallani, ahol a nemesek kikergették ezeket a lényeket a kastélyukból a harcosaikkal, azonban a szagtól még ők is rosszul lettek. Bár a kinézetük alapján nehéz elképzelni, gyorsan tudnak szaladni.

Az Edo korszakból maradtak azonban fenn olyan információk is, hogy a Nuppeppō húsából kiváló gyógyszert lehet készíteni.

Eredetük rejtély – egyesek szerint távoli rokonságban állnak a noppera-bōval.

Nuppeppō is szerepel Toriyama Sekien híres művében, a Gazu Hyakki Yagyōban.

Van egy viszonylag ismertebb legenda vele kapcsolatban, Isshōwa (一宵話, „Egy esti történet”) címmel.

E szerint 1609-ben a Sunpu-kastély udvarán feltűnt valaki, aki úgy nézett ki, mint egy húsfolt. Kisgyerek alakja volt, és voltak kezei ujjak nékül, és úgy nézett ki mint egy nikujinnak (肉人,- nikudzsi, szó szerint „hússzemély”). Azt hitték, hogy egy olyan valaki, aki bemegy egy szigorúan védett várba, kizárólag yōkai lesz, de amikor megpróbálták elfogni, olyan gyorsan mozgott, hogy nem lehetett utolérni. Tokugawa Ieyasu, aki akkoriban a Sunpu kastélyban élt, elrendelte az illető kiűzését, így a szolgák feladták az elfogási kísérletet, és e helyett a kastélyból a hegyekbe hajtották.

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Nuppepp%C5%8D

Kép: „Nuppepō” (ぬつへつほう), Hyakkai Zukan, Sawaki Suushi munkája