004369911060985

Nurarihyon (滑瓢) – az elit yōkai

Ez a szellem a yōkaiok elitje, aki egy elegáns kisöreg képében jelenik meg. De kis termete ne tévesszen meg senkit! Az egyik legerősebb yōkaiokról van szó.

nurarihyon youkai japan szellem történetek

Általában gyaloghintón közlekedik, amit vagy egy ember vagy egy yōkai szolga húz. Rendszeresen látogatja a vörös lámpás negyedet, de hegyi falvakban is fel-felbukkan.

Kaibutsu no oyodamaként is ismerik, vagyis a szellemek/szörnyek vezéreként. Minden yōkai hallgat a szavára, tisztelettel bánnak vele.

Többnyire esténként bukkan fel, amikor már mindenki otthon van. Észrevétlenül oson be az ajtón, majd úgy tesz, mintha ő lenne a ház tényleges ura. Az ereje miatt még a valódi lakók sem tudnak vele mit kezdeni. Távozni is ugyanúgy távozik, ahogy érkezett, a ház lakói pedig sűrűn hajlongva köszönnek el tőle. Miután elment, csak akkor szokott feltűnni az embereknek, hogy ki is volt ez az idős ember, aki meglátogatta őket.

A nurarihyon eredettörténetével kapcsolatban csak spekulációk vannak. A legrégebbi megjelenése festményeken és vázlatokon látható. Van olyan legenda, ami az umibouzuval kapcsolja össze, bár ez nem bizonyított.

A neve a nurari/nuraru igéből („elszalad, eltűnik”) és a hyon hangutánzó szóból („lebegő”) áll össze. A tök kanjijával írják, ezzel is utalva a nurarihyon fejének alakjára.

Forrás:

By Brigham Young University – https://archive.org/details/bakemonozukushie00, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74833225