004369911060985

A legtöbb japán otthonban van egy többnyire díszes, fából készült szentély, amelyet butsudannak hívnak.

butsudan japán buddhista oltár

Belül vallási ikonok, tekercsek, mantrák, szobrok és más szent tárgyak találhatók.  Ez az oltár háztartás központjaként szolgál, és a család ősei állítólag mind benne vannak. Napközben a butsudan nyitva van, este becsukják ajtajukat.  

Ünnepek és különleges alkalmakkor étel és italáldozatot helyeznek ki az oltárra.

Mivel a butsudan a szellemi világ kapuja, ezért éjjelre be kell zárni. Ha nem tesszük, akkor azt kockáztathatjuk, hogy a túlvilágról szellemek jutnak át a világunkba, legalábbis a babona szerint. Egy ilyen szellem a Nuribotoke (塗佛) is.


A nuribotoke egy zombihoz hasonló yōkai, aki véletlenül nyitva hagyott családi oltárokból bukkan elő. Fekete, olajos teste van, kidülledő gülüszemei adják a legijesztőbb részét.

nuribotoke butsudan japán youkai

Alapvetően ártalmatlan lény, aki szereti ijesztgetni a családtagokat. Emellett hamis jövendölésekkel szórakoztatja leginkább önmagát.


Ha nem szeretnénk, hogy a lakásban ólálkodjon, szórhatunk ki sót, amit nem lép át, így csapdába tudjuk csalni. De a legjobb, ha éjjelre zárva tartjuk a családi oltárunkat.
Napfelkeltére a nuribotoke eltűnik, csak éjjel jön elő.
 


Forrás:

https://youkai.com/nuribotoke/

Képek:

CC BY 2.1 jp, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1801262

De No se ha podido leer automáticamente información sobre el autor; se asume que es Gakuro (según los derechos de autor reclamados). – No se ha podido leer automáticamente información sobre la fuente; se asume que es trabajo propio (según los derechos de autor reclamados)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1398809