004369911060985

Az egyik leghíresebb yōkai történet kétségtelenül Yotsuya szelleméről szól. Előfordulhat, hogy  Yotsuya Kaidan (四谷怪談) néven hallottál róla. A legenda az Edo –korszakban született és egy kabuki darab ihlette.

A darab alapja egy mese, amelyet sokszor átalakítottak, elmondtak, adaptáltak és mint a legtöbb legendának, sok változata létezik. Ami azonban közös:  a bosszú, a gyilkosság, a szellemek, a szerelem és az árulás.

Iemon egy rōnin, gazda nélküli szamuráj, aki azt reméli, hogy rangban felemelkedik azzal, hogy feleségül veszi Yotsuya Oiwát, Yotsuya Samon lányát. Miután megkérte a lány kezét apjától, az apa vissza utasította. A sértett szamuráj ekkor megöli Samont.

Egy bűnöző, Naosuke tanúja a gyilkosságnak, és felajánlja, hogy segít Iemonnak elrejteni a bűncselekményt, cserébe egy szívességért. Naosuke ugyanis szemet vetett Osodéra, Oiwa húgára. Ő el akarja tenni Osode vőlegényét láb alól. A két bűnöző összefog és végül sikerül magukat úgy beállítani, hogy ártatlannak tűnjenek és elnyerik a két lány kezét.

Később Oiwának és Iemonnak nagy szegénységben élnek és gyermekük születik. Oiwa neheztel férjére, amiért apja gyilkosát nem bosszulta meg és nem boldog a házasságban. Közben egy gazdag orvos unokája, Oume bele szeret Iemonba és megpróbálja elcsábítani.

Eközben a másik bűnöző Naosukenek és Osodénak sem megy jobban a sora.

A történetek innentől változnak. A lényeg, hogy Oiwa egy krém formájában mérget kap Oume családjától, amelyet az arcára kenve az arca rettenetesen elcsúnyul.  Iemon undorodik tőle, ezért  megkéri egy barátját, hogy erőszakolja meg, mert akkor okot adhat arra, hogy hűtlenségre hivatkozva elválhasson tőle.

A barátja látva a nő arcát, nem volt képes erre, helyette egy tükröt mutatott neki és elmondta neki, hogy férje mire kérte. A nő amikor meglátta magát megőrült a saját látványától és egy karddal öngyilkos lett. Miközben saját vérében fuldoklott, Iemon nevét átkozta utolsó lélegzet vételéig. (Vannak változatok, ahol a gyermekét is megöli, van, ahol nincs a gyermekről említés.)

Nem sokkal ezután Iemon feleségül veszi Oume -t, de az esküvőjük napján, a nászéjszakán Oiwa bosszúálló szelleme visszatér kísérteni Iemont. Ahogyan Iemon megpróbálja Oiwa szellemét kardjával megölni, újdonsült feleségét, Oumet öli meg. Rémületében apósa házába rohan, ahol szintén megjelenik a szellem, akit hisztérikus meg akar ölni kardjával és helyette megöli az apósát.

Ez után Oiwa szelleme lényegében mindenkit kísért, akihez a férjének és gaz tettének köze van.

Iemon ezután elmenekül, de Oiwa továbbra is üldözi és mindehol megjelenik neki. Szörnyű hangja bosszúért kiáltott az éjszakában. Még a papir lámpásokban is megjelent neki eltorzult arca, amelyek megvilágították az útját. Végül Iemon a hegyekbe menekült, de Oiwa oda is követte, kísértve űt mindaddig, amíg a rémálmok és a valóság közötti vonal összemosódott Iemon számára.

Iemon végül elnyeri büntetését és a szellem megöli. Van olyan változat, amely szerint Osode korábbi vőlegénye képében jelenik meg és úgy áll bosszút.

A történetek között persze vannak eltérések, ezért előfordulhat, hogy Te másikat ismersz.

Oiwa és Hokusai lámpása

Az ilyen szörnyűséges történeteknek gyakran tanító szerepe van. Mivel régen nem igazán voltak részletesen lefektetett jogszabályok, a történet mesélés volt az egyik módszer arra, hogy tanítsák az átlag embert. Valószínűleg ez állhatott ennek a történetnek a hátterében is.

Ez egy olyan mese, amely időről időre megihleti a generációkat. Kabuki darabként az egyik alap műnek számít.

Az ukiyo-e művészek közül Tsukioka Yoshitoshi (ejtsd: Cukioka Jositosi), Katsushika Hokusai (ejtsd: Kacusika Hokuszai) és Utagawa Kuniyoshi (ejtsd: Utagava Kunijosi) is foglalkozott a témával. Ezek a művészek előszeretettel jelenítik meg Oiwa arcképét egy japán papír lámpás ábrázolásában.

Emellett a horror filmek kedvelt témája, amely időről időre újabb feldolgozásban lát napvilágot.

Horror film esetén például Nobuo Nakagawa, akit a japán horror filmek egyik mesterének tartanak, 1959-ben dolgozta fel a témát Tōkaidō Yotsuya Kaidan(東海道四谷怪談) címen.

Ha kíváncsi vagy rá, a filmet itt tekintheted meg japánul, angol felirattal: https://www.youtube.com/watch?v=w4SFrBMg94U

Források: https://yokai.com/oiwa/
https://medium.com/the-collector/yotsuya-kaidan-most-famous-japanese-horror-story-cbee06713090
http://www.peak-experience-japan.com/blog/652

Képek: 葛飾北斎 – https://www.loc.gov/exhibits/ukiyo-e/images.html, パブリック・ドメイン, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=607238によるBy Shunbaisai Hokuei – https://www.metmuseum.org/art/collection/search/76565, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=95659628
By Utagawa Kuniyoshi – English Wikipedia, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2754220