004369911060985

Ōzatō olyan szörny, amely vak szórakoztató művészre hasonlít az Edo-korszakból. Ezeket a művészeket a sógunátus patronálta. Fapapucsot hord, olykor pedig hangszer is van a kezében. Esős éjjeleken jelenik meg, és kedvelt helyei a bordélyházak és a piros lámpás negyed.

Ha megállítja valaki, és megkérdezi tőle, hova tart, Ōzatō mindig ugyanazt válaszolja: a bordélyházba megy, hogy a shamisenjén játszhasson.

Eredete

A zatō olyan emberek csoportja, akiket a kormány védelem alatt tartott. A sógunátus időszakában bizonyos munkákat csak bizonyos, arra kijelölt emberek végezhettek, ilyen volt például a shamisen és biwa játék, a masszázs szolgáltatás és az adósság behajtása. A rendszer a vakoknak is kedvezett, hiszen így ők is független életet tudtak kialakítani, amiben pénzt kereshettek – ezekhez a szolgáltatásokhoz pedig nem kellett a szem.

Ōzatō neve Toriyama Sekien Konjaku Hyakki Shui című kötetében jelent meg, amelyben a szerző kifejezte nemtetszését a korrupt zatō csoporttal szemben, ezért yōkait csinált belőlük. Úgy gondolta, hogy azok a zatōk is bűnösök, akik a bordélyházak előtt lődörögtek és a pénzt hajtották be másoktól, majd saját szórakozásukra költötték azt. 


Forrás:
https://yokai.com/oozatou/

Kiemelt kép: yokai.com