004369911060985

Rokujō úrhölgy (六条 御 息 所) az Aoi no Ue című noh – darab egyik fő szereplője, amely a 11. századi Genji herceg meséi című regényen alapul. A karakter nemesasszonyból démonnővé való átváltozása a japán színház egyik legismertebb szörnyetegévé tette.

Rokujō úrhölgy a Heian -korszakbeli fővárosban élő miniszter lánya volt. Magas rangú hölgynek számított, rendkívül szép, elegáns, kifinomult és intelligens volt. Feleségül ment a koronaherceghez, és a koronázást követően császárné lett volna. Azonban férje ideje korán meghalt, és Rokujō elvesztette hatalmának nagy részét. A császári udvarnál maradhatott, de megfosztották korábbi kiváltságaitól. Lányát Ise -be küldte, hogy mikō legyen, ő maga pedig császári udvarhölgynek állt.

Az özvegy Rokujō hamarosan egy Hikaru Genji nevű ambíciózus nemes ifjú egyik szeretője lett. A nő teljesen beleszeretett a fiatalemberbe. De a nemes ifjú Rokujō kora, rangja, szépsége és kifinomultsága miatt nem volt hajlandó viszonozni az érzéseit. Rokujō úrhölgy pedig úgyszintén nem tudta megfelelően kifejezni valódi érzéseit, ahogy kívánta, anélkül, hogy megszegte volna az udvari etikettet. Ehelyett elfojtotta féltékenységét. A negatív érzések pedig lassan démonná kezdték átalakítani a szerencsétlen nőt.

Egy éjszaka az Aoi Matsuri idején, Rokujō úrhölgy kocsija városnézés közben véletlenül összeütközött Genji herceg feleségének, Aoi hercegnő kocsijával. Miután végleg elvesztette a reményt, hogy Genji felesége legyen, Rokujō észrevette, hogy a hercegnő várandós. Ez a sértés túl sok volt már neki. Elfojtott féltékenysége kiszabadult a testéből, és ikiryō-vá változott, amely minden este kísértette Aoi hercegnőt. Végül az ikiryōnak Genji herceg is szemtanúja lett, aki gyógynövényes amulettet vásárolt feleségének, hogy megvédje őt a gonosz szellemektől.

Aoi hercegnő megszülte a fiát, de nem sokkal később Rokujō bosszúálló szelleme megszállta. Az ikiryō-t végül egy buddhista pap űzte ki, de a varázslathoz kölcsön vette a hercegnő amulettjét, a fiatal nő pedig meghalt.

Rokujō úrhölgy azt remélte, hogy Genji ezután majd feleségül veszi, de rájött, hogy saját haja és ruhája egy darabja található Genji gyógynövényes amulettjében. Felismerte, hogy ő maga volt a felelős a kísértetjárásért. Úgy gondolta, hogy Genji soha nem tudja majd szeretni, miután megölte a férfi feleségét. Rokujō tehát elhagyta a fővárost, és csatlakozott lányához az Ise szentélybe.

Hat évvel később Rokujō úrhölgy a lányával visszatért Kiotóba, és apáca lett. Nem sokkal később nagyon rosszul lett. Genji meglátogatta őt, és találkozott a nő lányával is. Rokujō, mivel még mindig mélyen szerelmes volt Genjibe, könyörgött neki, hogy ne tegye a lányát a szeretőjévé. Rokujō végül meghalt, Genji pedig örökbe fogadta a lányát. Ezután ők ketten beköltöztek a nő régi villájába.

Rokujō úrhölgy féltékenysége még holtában sem nyugodhatott; bosszúálló shiryō -ként kísértett, ami a Rokujō villában jelent meg éjszakáról éjszakára. Ez kísértette Genjit, sőt megtámadta új feleségét, Murasaki úrhölgyet és a ház többi hölgyét is. A kísértetjárás hallatán Lady Rokujō lánya elszomorodott, hogy édesanyja még holtában sem talált békét. Elvégezte a szükséges szertartásokat, hogy végre megnyugtassa elhunyt anyja szellemét.

Ballagó Petra

Forrás:

Rokujō no Miyasundokoro

Képek:

https://www.tumblr.com/theladyinthegraveyard/175080739949/rokuj%C5%8D-no-miyasundokoro

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/757607

http://narastoryteller.blogspot.com/2012/02/ 

Matthew Meyer illusztrációja 

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán