004369911060985

A Nanbanzuke marinált sült hal friss zöldségekkel. Habár olajban sült ételről van szó, de a páclében lévő ecet miatt meglehetősen frissítő ízű. A Nanbazuke inkább otthon elkészített, mintsem éttermi fogás.

nanbanzuke japán receptek

A nanbanzuke összetett szó.

A „nanban” szó azt jelenti, hogy „külföldi”, de kifejezetten Portugáliára és Spanyolországra értendő.

A szó eredete a 17. századból származik, mert ebben az időben Japán sokat kereskedett a fent említett országokkal. Ebben az időszakban a japánok új főzési módszereket sajátítottak el, például megismerkedtek a húsok és halak teljes és hosszú ideig tartó sütésével is. Valamint új hozzávalókkal gazdagították a konyhaművészetüket. A „zuke” tag annyit tesz „pácolt”.

A nanbanzuke eredete állítólag az „escabeche” szóból származik, amely szintén egy „pácolt sült hal zöldségekkel” fogást jelent a spanyol és portugál nyelvterületeken.

Több száz év elteltével a japánok ma már saját gasztronómiájuk részének tekintik a nanbanzuke-t, és eszükbe sem jut, hogy ez az étel valójában Európából származik.

Ebben a fogásban alapvetően a makréla a jellemző fajtájú hal, de a lazac is tökéletes választás. A nanbanzuke legegyszerűbb verziója a következő:

Hozzávalók:

  • 25 dkg hal (makréla vagy lazac)
  • 6 evőkanál szója szósz
  • 6 evőkanál rizsecet
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet chili paprika őrlemény
  • 1/2 citrom leve
  • 10 dkg főzőhagyma
  • 5 dkg sárgarépa
  • 5 dkg cukkini
  • 1 marék liszt

Elkészítés:

A halat kb. 5-6 cm-es darabokra szeleteljük. Egy kevés sót adunk hozzá. Ezután hozzáadjuk a lisztet és jól megforgatjuk benne az összevágott haldarabokat. Olajat melegítünk egy serpenyőben, és ha elég forró, akkor belerakjuk sülni a halat. Addig sütjük, míg arany színű kéreg nem keletkezik a tetején.

A szójaszószt és a rizsecetet összeöntjük egy tálban. Hozzáadjuk a fokhagymát összezúzva a citromlevet és a chili paprikát. Ha elkészült a páclé, belerakjuk a már kisült haldarabokat és átforgatjuk őket. Hagyjuk néhány percig ázni, hogy a hal felső kérge magába szívja a páclét.

A zöldségeket és a hagymát vágjuk kis darabokra és tegyük bele egy tálba. Helyezzük rá a marinált hal darabokat és öntözzük meg a tetejét a páclével. Ezek után már fogyaszthatjuk is!

TIPP:

ha pikánsabbá szeretnénk tenni a halpácot, tehetünk bele szakét, mirint, esetleg némi cukrot is ízlés szerint. A zöldségek közül használhatunk még zöld vagy piros (kaliforniai) paprikát is.

Ballagó Petra

Források:

https://m.youtube.com/watch?v=c-ZtCYtEWv4&feature=youtu.be

Salmon Nanbanzuke (Marinated Fried Salmon) 鮭の南蛮酢け

Nanbanzuke Recipe

error: Content is protected !!