004369911060985

Bizonyára már számos képet láttál japán templomokról, ahol egy hatalmas sárkányt festettek a mennyezetre. Talán olyan képekkel is találkozhattál, ahol a templom bejáratánál egy mosakodó kút fő dísze egy sárkány.

Ha anime kedvelő vagy, akkor végképp nem kell bemutatnom, hogy a sárkányok milyen misztikus lények.

Miért kedvelik a japánok a sárkányokat és miért találkozhatunk a sárkány motívummal gyakran? Ebben a cikkben kicsit ennek jártam utána.  

dragon sárkány japán kultusz

Japánban a shintō vallás hatására az élőlényeknek, vagyis a növényeknek és állatoknak különleges szerepe van.

A sintoizmus mint ősi nemzeti vallás, a japán ember természettel való összefonódásának, természetbe merülésének kifejeződési formája. A japán felfogás szerint mindenben kami lakozik. Maga a sintoizmus kezdetben nem is volt nevezhető vallásnak, hanem inkább lélekhitnek, mely szerint a világot különböző lelkek, szellemek népesítik be. Ezeket a lelkeket látja a természet minden nemű megnyilvánulásában.

Az élőlények között néhánynak szimbolikus jelentése van és különös tisztelet övezi és a vallásban is fontos szerepük van. Például a rókák és a tanuki képesek ideiglenesen emberi formát ölteni. Természetesen vannak más, fenyegetőbb, képzeletbeli lények is, akik szellemek vagy yōkai kategóriába sorolhatók.

A sárkányok

A sárkány egy különleges állat Japánban, amelyeknek nagy erőt és képességet tulajdonítanak.

A sárkányt japánul ryū-nak nevezik (jap.:竜, magyarul ejtsd rjű). Egyesíti önmagában több állat anatómiai erősségeit: például a halak és kígyók pikkelyeit, a madarak karmait és szárnyait, a tigrisek fogait és mancsait, valamint a szarvasok szarvait.

A monda szerint a Sárkány király (Ryūjin- a sárkány kami, másik nevén Watatsumi (海神, 綿津見) palotája (Ryūgū, 竜宮城, 龍宮城, magyarul Rjűgű) a tenger fenekén áll.

sárkány király japán mitológia, mondák

A napisten dédunokája, Hoori egyszer meglátogatta ezt a sárkány palotát, beleszeretett a sárkány király lányába (Otohime vagy Toyotama-hime (jap.:豊玉姫)), feleségül vette és magával vitte a földre. De amikor gyermekük, Ugayafukiaezu no Mikoto (jap.: 鵜葺草葺不合命) születésekor sárkány alakban látta a lányt, a lány szégyenkezve és felháborodva vonult vissza a tengerbe. De a fia, Ugayafukiaezu a földön maradt.

Az Ő egyik unokája Jinmu Tennō volt, az első japán császár. A japán császári család emiatt a monda miatt nemcsak a napistent, hanem a sárkányistent is ősei közé sorolja. Legalábbis a monda szerint.

A császári család és a sárkány közötti vér viszony amúgy nem véletlen.  Mint sok minden másnak, ennek az eredete is kínai mondákon alapszik, ahol szintén fellelhető a kínai császár eredet mesékben a sárkány ős.

Régen az emberek azt hitték, hogy a sárkány valóban létezett és természet feletti ereje, ritka előfordulása miatt magasabb rangú, mint a többi állat.

Érdekesség:

Az, hogy hogy találták ki a sárkányt, mint természet feletti lényt, tisztázatlan. Feltehetőleg az állhat a háttérben, hogy Kína az egyik leggazdagabb dinoszaurusz fosszília lelő hely a világon. Régebben nem ásatások keretében kutattak utánuk mint napjainkban, hanem a parasztok időnként találtak ilyen megkövesedett csontokat, amelyeket aztán mint varázsszer adták el. A sárkány mondák is nagy valószínűséggel innen eredhetnek.

Japánul a dinoszaurusz amúgy a恐竜 kyōryū (magyarul ejtsd: kjórjű) elnevezés is arra utalhat, hogy régen a japánok kapcsolatot vontak a legendák sárkányai és a dinoszauruszok között.

Az emberek többsége, főleg azok, akiknek nincs dino bolond gyereke, kizárólag a T-Rex-et, meg talán a Jurassic Park filmeknek köszönhetően a Velociraptort ismeri. Van egy dinoszaurusz, akinek a koponya csontváza miatt meg is kapta a sárkány nevet, ez a Dracorex. Azóta a kutatók azon az állásponton vannak, hogy a Dracorex tulajdonképpen a Pachycephalosaurus elnevezésű, vastag koponyájú dinó közeli rokona, vagy fiatalabb példánya lehetett. A Dracorex Észak-Amerikában élt, de hasonló sárkány szerű fajt Angliában és Kínában is találtak. Feltehetőleg nem csak a sárkány mítikus lény eredt a dinó csontokból. A Griffin lény körüli legendák például nagy valószínűséggel egy másik dinoszaurusz, a Protoceratops csontváz miatt alakulhattak ki.

dracorex japán sárkány mitologia mondák doniszaurusz
dracorec japán dinoszaurusz mitologia mondák

Sárkányok a buddhizmusban

A buddhizmusban is a sárkányt istenszerű lényként tisztelik. A buddhista sárkányok az indiai nagákra, kígyó istenségekre hasonlítanak és eredete is erre a lényre vezethető vissza.

A sárkányok létezése és a vízzel való kötődése gyakran előfordult a mesékben. Néhány mesében olyan sárkányokról olvashatunk, ahol egy különleges drágakövet birtokolnak, amelynek varázs ereje van. Kaguyahime meséjében is egy ilyen sárkány jelenik meg.

Az ilyen drágakövet általában „kincsgyöngynek” (hōju) nevezik, és szorosan kapcsolódik a buddhista kívánság-teljesítési ékszerhez (nyoi no tama), amelyet a bodhiszattvák (Nyoirin Kannon) is viselnek.

Emellett a sárkányokat okolják az esőért (vagy az eső hiányáért), ezért több ázsiai országban is rituálisan kérik őket az esőzés előidézésére.

sárkány japán kut rituális megtisztulás

A víz és a sárkányok ezért szorosan összefüggő fogalmak. Részben ez az oka annak, hogy a templomok vagy szentélyek bejáratánál található szökőkutaknál, ahol rituálisan megtisztítjuk magunkat, mielőtt a szentélybe lépünk (Temizu-ya vagy Chōzu-ya手水舎, ちょうずしゃ、てみずしゃ) gyakoriak a sárkányfigurák.

A víz lét fontosságú elemének uralkodóiként a sárkányok természetesen a természeti katasztrófák hátterében is álltak, növelve ezzel a tiszteletet és félelmet, amit irántuk éreztek.

Ez az oka annak, hogy egy nagy tisztelet övezi a sárkányokat és ezért is találkozhatunk a mosakodó kutaknál szobrukkal, vagy láthatjuk őket a templom termek mennyezetén.

sarkany kultusz japán mitologia asakusa senso ji

Sárkányok az animékben

Számos anime  használta fel a sárkány karakterét és jellemzően egy erős, természetfeletti, titkokkal övezett karakterként jelennek meg a cselekmény során. Mindegy, hogy az erejük, varázslatos képességeik vagy ezek egyvelege jellemzik őket, félelem és tisztelet övezi a sárkányokat az animékben, függetlenül attól, hogy jó vagy rossz sárkányról van szó.

A legismertebb sárkányok az animékben a következők. (Mivel kizárólag angolul vagy japánul láttam animét, a magyar címeket nem ismerem, ezért most az angol címük szerint írom)

Ryūkotsusei – Inuyasha

Kaido – One Piece

Hyōrinmaru – Bleach

Mega Rayquaza – Pokémon

Crimson Dragon – Yu-Gi-Oh!

Acnologia – Fairy Tail

Super Shenron – Dragon Ball Super

Haku, Spirited away (Sen to Chihiro no Kamikakushi)

Blue Dragon, Blue Dragon

Szeretnéd a sárkány motívummal díszíteni az otthonodat?

Az Omiyage World japán webáruházban ezt a két sárkányos noren, vagy a sárkányos kerámiák talán éppen azok, amelyeket keresel.

Katt a épre és tudj meg róla többet!

noren sárkány japán

sarkany noren japán lakásdekoráció

 

sarkany japán porcelán

Írta: Kertész Alexandra

Források:
https://biologos.org/articles/dragons-and-dinosaurs-the-surprising-link-between-folklore-and-fossils
Roberts, Jeremy (2009). Japanese Mythology A to Z. Infobase Publishing. ISBN 978-1-4381-2802-3.
https://www.nippon.com/en/views/b05205/
https://en.wikipedia.org/wiki/Ugayafukiaezu
https://en.wikipedia.org/wiki/Toyotama-hime
 
 
Képek:
készítette: Valerie Everett from Indianapolis, USA – Skelaton, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5144495
Készítette: Kabacchi – Dracorex – 01Uploaded by FunkMonk, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10911053
By Utagawa Kuniyoshi – http://visipix.com/search/search.php?userid=1616934267&q=%272aAuthors/K/Kuniyoshi%201797-1861%2C%20Utagawa%2C%20Japan%27&s=21&l=en&u=2&ub=1&k=1, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=315103
error: Content is protected !!