A shōchū alapanyagai közé tartozik az árpa, édesburgonya, rizs és hajdina, de készítik már barna cukorból, japán gesztenyéből és répából is. Az ital valószínűleg Perzsiából kerülhetett Japánba, ahol a 16. század folyamán már készítették a feljegyzések szerint.
Szezononként különböző módokon isszák:
– tisztán (a whiskynél gyengébb, de a bornál és a sakénál erősebb)
– jéggel
– meleg vízzel (vagy szobahőmérsékleten)
– teával vagy gyümölcslével
– jéggel, szódával és aromával (citrom, grapefruit, alma vagy szilva)
– sörrel
A japánok kétféle kategóriába sorolják a shochut:
1) Többszörösen lepárolt: maximum 36%-os alkoholtartalommal hozzák forgalomba, speciális lepárlóval készítik. Nem tartalmaz cefrét.
2) Egyszer lepárolt: maximum 45%-os alkoholtartalmú lehet, kisüsti lepárlással készül különböző cefrék felhasználásával.
A shōchūt rövidebb-hosszabb ideig érlelik: van, amelyiket pár hónapig, de van olyan is, amit 3 évig.
Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3cs%C3%BA
Kiemelt kép: Toyshine – pixabay