004369911060985

Niigatai és fukuokai démonról van szó, aki papi ruhát visel. Vörös fején csupán egyetlen szem van, bár ismert kétszemű változata is.

A szája Kuchisake onnahoz hasonlóan fültől fülig felszakított, így félelmetes vicsort tud „villantani”. Haja olyan, mintha tele lenne tűzdelve tűkkel.

A shunobon direkt rémisztgeti áldozatait, akik az ijedtségtől szörnyet is halhatnak.

Neve eredetileg shunoban volt (朱の盤), azonban Mizuki Shigeru shunobonként hivatkozott rá műveiben, ezért ez utóbbi kifejezés terjedt el.

Ez a démon legtöbbször egyedül munkálkodik, azonban olykor előfordul, hogy más youkaihoz csatlakozik. Shitanaga ubának például segíteni szokott elkapni az embereket, illetve azt mondják, hogy Kame himét alázattal szolgálja.

A legenda szerint egyszer egy szamuráj egyedül utazott, amikor hallotta a helyiektől, hogy egy démon járja az utat. Mivel félt, csatlakozni akart egy másik szamurájhoz, aki nem sokkal előtte gyalogolt. Elkezdte kérdezgetni útitársát a rejtélyes démonról, aki hirtelen shunobonná változott. A szamuráj annyira megijedt, hogy elájult. Mikor magához tért, a démon már sehol nem volt. Ijedten futni kezdett, míg egy házhoz nem ért. A házban egy nő fogadta, akinek elmesélte a történetét. Erre a nő is shunobon félelmetes alakját vette fel. A szamuráj visszamenekült saját házába, és a futonja alatt rejtőzködött. 100 nap elteltével belehalt a félelembe.

Forrás és kép:

Matthew Meyer: https://yokai.com/shunobon/

error: Content is protected !!