004369911060985

Ez a yōkai tulajdonképpen egy daitengu, aki a Kurama hegyen él Kiotó mellett.

shojobo youkai tengu japán szellem történet

Tsukioka Yoshitoshi ábrázolása

Az otthona a főpap völgye, vagyis Sōjōbōgatani. Hosszú, ősz haja és szintén hosszú orra van, 1000 tengu erejével rendelkezik. Emiatt a tenguk királyának is szokták hívni.

Sōjōbō a Kurama templomhoz kötődik, ahol ezoterikus buddhizmust gyakorolnak. Mivel ez a yōkai itt él, emiatt a tenguk fő hegyének is számít a Kurama hegy.

Nem sok legenda maradt fenn róla, a legismertebb történet Ushiwakamaruról szól, aki Sōjōbōtól akart tanulni mágiát, harcművészetet, kardforgatást. A daitengunek nagyon imponált a fiú bátorsága és kitartása, így tanítani kezdte. A történet szerint ebből a fiúból lett felnőttkorára a híres Minamoto Yoshitsune.

Mit érdemes tudni Sōjōbōról?

A japán folklórban és mitológiában Sōjōbō (japánul: 僧正坊) a mitikus király és a tenguk istene.

A tenguk legendás lények, amelyeket Japán hegyeiben és erdőiben élnek. A Sōjōbō a tengu egy sajátos típusa, amelyet daitengu-nak hívnak, és úgy néz ki, mint egy yamabushi, egy japán hegyi remete. A Daitengu elsősorban emberi formájú, néhány madárszerű tulajdonsággal, például szárnyakkal és karmokkal. Sōjōbō másik jellegzetes fizikai jellemzője a hosszú, fehér haja és a természetellenesen hosszú piros orra.

Sōjōbō állítólag a Kurama-hegyen él. Rendkívül erős, és egy legenda szerint 1000 normál tengu ereje lakozik benne.

Sōjōbō talán leginkább arról a legendáról ismert, hogy a harcos Minamoto no Yoshitsune-t (akkor még gyermekkori nevén Ushiwaka-maru vagy Shanao) tanította a kardvívás, a taktika és a mágia művészetére.

A yamabushi (山伏, jelentése: „akik a hegyekben fekszenek”) a Shugendō (vallási szekta) hagyományból származik és a hegyekben laktak, ezért sokszor az emberek párhuzamot hoztak köztük és a tenguk között.  A Shugendō vallási szekta (修驗道, jelentése: „a természetfeletti erő kiművelésének módja”) számos vallási hagyomány elemeit tartalmazza, beleértve a buddhizmust is, de nem kizárólag.

Miután Yoshitsune apja meghalt a Taira klánnal vívott csatában, a fiatal Yoshitsune-t a Kurama-hegyen lévő templomba küldték. Itt találkozott Sōjōbō-val, és ő képezte ki harcművészetekre és egy nagyon magasan képzett harcos lett belőle, hogy később megbosszulhassa apja halálát.

A mesékben Sōjōbōt egy jóindulatú, bölcs karakterként mutatják be, míg ezzel szemben más tengukról gyakran egy bajkeverő kép alakult ki. A régi mesékben a tegukat úgy ábrázolták, hogy szerették próbára tenni vagy megleckéztetni az embereket, különösen a hívőket tréfálták meg előszeretettel.

Azt is gondolták, hogy a tenguk természetfeletti képességekkel rendelkeznek. Úgy gondolták, hogy a tenguk képesek voltak spirituálisan megszállni az emberi lényeket, hasonlóan a kitsunéhez. A tengunak tulajdonított egyéb képességek közé tartozik a láthatatlanság, az alakváltás, a repülés és a jövő megmondásának képessége.

Sōjōbō állítólagos lakóhelye a Kurama-hegy és a mai napig is vele társítják. A Kurama hegy Kiotótól északra helyezkedik el, itt található a Kuramadera nevű híres szentély és templom, amely i.sz. 770-ből származik. A hegynek mind a reiki, mind az aikido történetéhez van kapcsolata ismert. Sōjōbōt egy nagy toll legyezővel ábrázolják, ami egyben magas rangját is jelzi.

A Kurama-dera (鞍馬寺) egy ezoterikus templom, a Kurama-hegy tövében egy félreeső vadonban található. Eredete történelmileg tisztázatlan, de állítólag Jianzhen kínai szerzetes avatott be egy tanítványt a buddhista útra, aki 772-ben álmában látta, hogy a Kurama-hegynek spirituális ereje van, és ezoterikus templomot épített ennek az erőnek a koncentrálására és ellenőrzésére. A középkor során sokszor leégették, de a benne lévő buddhista szobrokat és kincseket mindig megmentették, és ma nemzeti kincsnek számítanak. Még ma is úgy tartják, hogy tengu és más hegyi szellemek élnek ezen a területen. Részben emiatt a hiedelem miatt is a templom erősen kötődik a yamabushi és a hegyi istentisztelet más nem kötődő, ezoterikus híveivel.

kuramadera japán tengu kioto

Kategorizálva a Tendai rend eredeti istentiszteleti tárgyai Bishamonten, Észak védelmezője és az Ezerkarú Kannon voltak. Az istentiszteleti teremben azonban ehhez a kettőhöz egy újabb szobor került, amely a jelenlegi vezetés szerint a „Sonten” nevű hármasságot hozza létre. Bishamonten a Napot, Kannon a Szerelmet, a harmadik szobor, a Védelmező Úr pedig az Erőt képviseli, együtt a „Világ Szellemi Királyai”.

kuramadera tengu kioto japan

A japánok között állítólag népszerű templomnak számít a körülötte lévő sok rejtély és okkult esemény miatt, de a legtöbb angol nyelvű útikönyvben nem szerepel.

Forrás és képek:

By I, KENPEI, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6511256