A Tamagoyaki (玉子焼き) vagyis „sült tojás” (nálunk leginkább rántotta vagy a francia nyelvből átvett omlett néven lehet ismerős) igen gyakori és nagyon népszerű fogás Japánban.
Míg Európában főként reggelire fogyasztanak rántottát, a szigetországban a bento (japán étel szett egy kis dobozban) egyik alapdarabja.
Hozzávalók:
3 tojás
3 teáskanál dashi alaplé
1 és 1/3 teáskanál cukor
1 teáskanál szójaszósz
2 csipet só
20 gr metélőhagyma (vagy petrezselyem)
1 kis darab daikon retek (vagy jégcsapretek) reszelve
Elkészítés:
Egy tálba verjük fel a tojásokat. Adjuk hozzá az alapelvet, a cukrot, a sót, és a szójaszósz.
A metélőhagymát vágjuk apró darabokra és szórjuk bele. Keverjük jól össze.
A serpenyőbe öntsünk egy kevés olajat, majd mikor elég forró, egy merőkanállal merítsünk a tojásmasszából és öntsük rá a forró lapra. Hagyjuk 1-2 percig sülni, majd egy pálcika segítségével kezdjük felgöngyölíteni a kiterített rántottát.
Ha megvan az első göngyöleg, jöhet a következő réteg. Az eljárás ugyanaz, csak az új omlett a már meglévőre lesz ráhengerelve. A Tamagoyaki minimum 3-4 rétegből áll.
Ha elfogyott az alapanyag, néhányszor forgassuk át a serpenyőben a gönygöleget, hogy biztosan átsüljön minden rétege. Ha elkészült, vegyük ki és szeleteljük fel kisebb darabokra.
A tojáshengerek mellé reszeljünk egy kis daikon retket és már élvezhetjük is a japán omlett páratlan ízét!
Ballagó Petra
Forrás: