004369911060985

A japán mítoszok és folklór népszerű szereplőit, a rókákat vagy a kitsune-t intelligensnek, varázslatosnak tartják, és a sintó szellemhez, Inarihoz kapcsolják. A zenkōók azok a rókák, amelyeket kifejezetten Inarihoz kötnek, míg a yakōkat vagy a mezei rókák huncutságukról híresek.

tamamo no mae yoshitoshi ukiyo e kitsune roka szellem

Tamano no mae egy elképesztő szépségű nő, aki Toba császár udvar hölgyeként szolgált a Heian-korszak végén (794-1185). A legendák szerint egy kitsune, azaz alak váltó róka volt és közvetlenül Amaterasu napistennőtől származik.

Óriási varázs ereje van, amely részben kilenc farkában is megnyilvánul, továbbá Ő az egyik legerősebb és leggonoszoabb yōkai a legendák szerint.

tamamo no mae kitsune kilenc farku róka

Eredete

Állítólag olyan nagy volt a kíváncsisága a halandó emberek iránt, hogy egyre inkább csak őket figyelte. Az emberek sokszínűsége felkeltette érdeklődését oly annyira, hogy egy idő után emberré akart válni, hogy maga is megtapasztalja az életüket. Lemondott isteni mivoltáról hogy fiatal lányként reinkarnálódjon, végül Izumo tartományban született újjá és Mizukume volt a neve. Egyes források szerint több ezer éve Kínában született és az évszázadok alatt szörnyűségekre vette rá az embereket. Csak ezután költözött Japánba.

Azt mesélik, hogy gyermekként egy kilenc farkú, fehér arcú, arany bundás róka volt, aki persze titkolta valódi kilétét. Tizennyolc évesen kezdett a császár udvarába szolgálni, mint Tamamo-no-Mae. A lány nagy tehetséggel és szépséggel volt megáldva, nem véletlen, hogy a császár szemet vetett rá és szeretőjévé tette. Azonban nem sokkal később a császár komoly beteg lett, aminek nem találták az okát. A kor legnagyobb orvos- varázslója Abe no Seimei-t hívták, hogy derítse ki mi a betegség okozója, aki arra gyanakodott, hogy valaki az udvarban mérgezi a császárt. Valójában Tamano no mae szívta el élet erejét.

Egy gyógyító rituálé során kiderült Tamamo no mae kiléte, így elmenekült a császári udvar belső szentélyéből. Vadászkutyákat küldtek utána, és ez volt az első alkalom Japánban, hogy rókára vadásztak a kopók.  A császár később egy nagy sereget küldött, hogy megölje a róka démont. Nasuno (mai Tochigi prefektúra) közelében ez sikerült is egy varázs nyílvesszővel.

Holttestéről azt mondták, hogy a Gyilkoskő (殺生石 Sesshōseki) lett, amely egy olyan mérget bocsátott ki, amely megölte  azt, aki hozzá ért, legyen ember vagy állat. Ezt a követ egy Gennō Shinshō nevű szerzetes egy szertartást követően törte össze és a töredékeket szét szórta Japán három különböző helyére, de egy nagyobb kődarab a helyszínen maradt. Az napjainkban is megtekinthető.

naso gashho seki tamamono me kitsune

Kinézet

Tamamo egy henge, azaz egy alakváltó lény, emberi kénezettel, róka tulajdonságokkal.

Az ismert alakváltók, a rókák általában fiatal lányok, idős férfiak, de leggyakrabban lenyűgözően szép, elbűvölő nők alakját öltik. Mivel a farok száma a bölcsesség és a mágikus készség szintjét jelzi, a kilencfarkú róka különösen erősnek számít. A Tamamo-no-Mae egy ilyen kilencfarkú róka, vagy Kyubi no kitsune.

Kertész Alexandra

Forások:

https://rmda.kulib.kyoto-u.ac.jp/

Képek:

By Yoshitoshi – Jacksonarts.com https://jacksonarts.com/product/yoshitoshi-tamamo-no-mai/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1696014

By Katsushika Hokusai – scanned from ISBN 4-3360-4636-0., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4257326

By ウィキ太郎 Wiki Taro – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50775556