004369911060985

A japán folklórban van egy tatarimokke 祟り蛙 – átok gyermek néven ismert yōkai, ami egy elátkozott csecsemőnek felel meg. A tatarimokke úgy néz ki, mint egy közönséges bagoly, de valójában egy halott baba vagy kisgyermek szelleme. Ezek a yōkaiok közel maradnak annak a családnak az otthonához, akivel éltek. Úgy tartják, hogy huhogásuk valójában a halott baba szelleme által kiadott hang.

A tatarimokkek általában ártalmatlanok, és általában nagy tiszteletben tartja őket a gyászoló család. Azonban attól függően, hogy a gyermek hogyan halt meg, bosszút állhatnak. Azok a házak, amelyek a közelmúltban veszítettek el egy gyermeket, gondoskodnak az otthonuk közelében megjelenő baglyokról, és úgy kezelik őket, mintha az elveszett gyermek szelleme lennének. A legtöbb esetben ezeket a szellemeket szeretik az általuk kísért családok, és nem okoznak kárt.

Ha a gyermeket megölték vagy nemkívánatos módon elvetették a szülei, az sokkal baljósabb lesz, és előfordulhat, hogy haragot fog tartani. Ezekben az esetekben a tatarimokke jelenléte kellemetlen érzéseket okozhat azokban az emberekben, akik áthaladnak az általuk kísértett területeken.

tatarimokke bagoly youkai
Utagawa Hiroshige

Ismert, hogy furcsa hangokat keltenek, lebegő tűzgolyóként jelenhetnek meg. Még ritkábbak az esetek, amikor a tatarimokke a gyilkosság áldozatainak szelleme, és ilyenkor a yōkai kísérti az elkövetőt, amivel tönkreteszi őket és családjukat, akár még a következő generációkban is.

Azok az emberek, akik áthaladnak azokon a helyeken, ahol ezek a neheztelő szellemek kísértenek, kísérteties hangokat hallhatnak és nyugtalanító érzéseket érezhetnek, furcsa jelenségeket láthatnak, például lebegő tűzgolyókat, vagy megbotolhatnak egy sziklán és megsérülhetnek.

Japánban réges-régen a csecsemőket csak születésük után tekintették teljesen embernek. Ezért, ha egy újszülött meghalt, nem temették el úgy, mint mondjuk egy felnőttet, lehet akár még  a temetőbe sem helyezték el, hanem általában csendesen temették el a házban vagy annak környékén. Ezeknek a gyerekeknek a szelleme kiúszott, és úgy vélték, hogy könnyen tatarimokkevá válhatott.

tatarimokke bagoly youkai
Ohara Koson

Forrás: https://www.curiousordinary.com/2023/04/tatarimokke.html

Képek: Ohara Koson, Utagawa Hiroshige

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán