004369911060985

A japán éghajlat különleges abból a szempontból, hogy míg a legészakabbi területen (Hokkaido) hideg időjárás jellemző (nyáron is hűvösebb van), addig a déli oldalon szubtrópusi éghajlat.

Mivel az országban nem ismerik a központi fűtés fogalmát, emiatt jóval hidegebbnek érződik a tél, mint amennyire hideg valójában. A hó az ország középső és déli részén ritkán hullik, Hokkaidón viszont szoktak jég- és hószoborfaragási versenyt rendezni.

A japán otthonok nincsenek jól szigetelve, és a központi fűtés hiányában légkondival vagy kotatsuval oldják meg a lakás melegen tartását. A légkondi sajnos azonban nem ad hosszantartó meleget: amint kikapcsoljuk, a lakás hőmérséklete visszaesik. Emellett hangos és egészségkárosító hatása is van (a fenntarthatóságáról már nem is beszélve). A kotatsu ellenben nagyon jól melegít, azonban csak úgy, ha alá ülünk, fekszünk – a helyiségek fűtésére sajnos nem alkalmazható.

A japánok többnyire rétegesen felöltözve élik túl a telet otthonaikban, munkahelyeiken, sőt az iskolában is. Arra sajnos nincs remény, hogy a fűtési rendszereiken változtatni szándékoznak…

Forrás:https://sudy.co.hu/hu/blog/mennyire-hideg-a-tel-japanban/

Kiemelt kép: Chelsea TEY / pexels