004369911060985

A tenguzame magyarul szellemcápa, vagy koboldcápa, amely a Mitsukurina owstoni fajnevet kapta. A Mitsukurina nevet a japán tudósról, Mitsukuri Kakichiről kapta, míg az owstoni fajnév Alan Owston természettudóstól érkezett. Mitsukuri professzor fedezte fel a fajt, Alan Owston pedig az első példányt fogta ki és adta át a japán tudósnak.

A tengu a japán hitvilág koboldszerű lénye, amelynek hosszú orra és vörös arca van – ahogy a tenguzaménak is.

A tengu egyébként szó szerint égi kutyát jelent, bár a japán ábrázolásban kevésbé hasonlít egy kutyára, inkább félig madár, félig ember. A tenguk egyébként a hegyekben élnek, és jártasak a természetfeletti erőkben, illetve a harcművészetekben is. Róla már meséltünk korábban is.

A tenguzame egy nagyon ritka cápafaj, amelyet megnyúlt orra és előreugró állkapcsa tesz még különösebbé. A legnagyobb koboldcápák 3-4 méter hosszúak, és akár 150-200 kilogramm súlyúak is lehetnek. Mélytengeri cápa, így a 100 méternél mélyebb vizeket szereti.

Először Yokohamánál, a Sagami-öbölben találtak szellemcápát, 1897-ben. Ez a holotípus egyébként a mai napig a Tokiói Egyetem Zoológiai Tanszékén található. Alapvetően a halászat nem fenyegeti őket, mivel nem igazán jönnek fel a víz felszínére, de volt időszak (2003-ban), amikor Taiwan környékén kb. 100 példányt fogtak ki egy időben – valószínűleg földrengés miatt jöttek a felszínre. A japánok általában májolaj (a mája a testtömege 25%-át teszi ki, mivel nincs úszóhólyagja) és trágya miatt halászták korábban.

Mivel nehéz kifogni, ezért gazdaságilag sem tudják annyira hasznosítani: sóval vagy szárítva tartósítják, majd eladják, amit sikerül kifogni, illetve a gyűjtők a cápa állkapcsait keresik.

Forrás:

www.promotions.hu/orszagos/tech-tudomany/2019/09/09/capa-capa-koboldcapa-ragadozo-tenger/

www.hu.m.wikipedia.org/wiki/Koboldc%C3%A1pa

www.google.com/amp/s/budobaka.blog.hu/2021/10/31/tengu_a_japan_mitologia_szarnyas_kardmesterei%3flayout=5

Képek:

By Dianne Bray / Museum Victoria – http://www.fishesofaustralia.net.au/home/species/3254, CC BY 3.0 au, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25593311

Flikr.com- Paul Ferguson

Flikr.com- Sonja Fay Mekenzie