004369911060985

A tetoválással díszített külföldiek körében gyakran felmerül a kérdés: mehet-e valaki japán fürdőbe, ha van tetoválásunk?

Ma már változatos tetoválási kategóriák léteznek, amelyeket nem a technikájuk, hanem a tervezésük alapján kategorizáljuk.

Megkülönböztetünk:

  • Wabori (和彫り), a japán hagyományt megtestesítő, és
  • Yōbori (洋彫り), amely magában foglalja az összes többi stílust, jellemzően nyugati jellegű.

A hagyományos japán tetoválás bonyolult folyamatokat foglal magában, apró tűket alkalmazva, amelyek egy kis szárhoz vannak rögzítve. A tetoválóművészek ezeket arra használják, hogy ismétlődő mozdulatokkal gyorsan beillesszék a tintát a bőr alá, ami kényelmetlenebbé teszi ezt a módszert a hagyományos nyugati megközelítéshez képest.

Kulturális örökség

Gazdag kulturális jelentősége ellenére a tetoválások némileg megbélyegzettek maradnak a szigetcsoporton belül, elsősorban a yakuza (japán maffia) birodalmához köthető. Történelmileg az Edo-korszakban a tetoválás egyfajta büntetésként szolgált a bűnözők számára, míg a Meiji-korszakban 1872 és 1948 között törvényi tilalom alá esett.

Azaz történelmileg szokás volt a bűnözők tetoválása. Ez a gyakorlat valószínűleg közvetlenül hozzájárul a tetoválás és az „erkölcstelenség” összekapcsolásához. Egy másik tényező, hogy a bűnszervezetek tagjai régen és még valószínűleg ma is tetoválást használtak hűségük kimutatására. Ez a „tetoválás = rossz/gonosz” elterjedt felfogásához vezetett, ami azt eredményezte, hogy sok fürdőhely megtagadja a tetovált személyek belépését a többi vendég biztonsága érdekében.

Akár japán származásúak, akár nem, még a nem feltűnő tetoválások is, amelyek nem tartalmaznak bűnözői konnotációt, előfordulhat, hogy korlátozásokba ütköznek.

Különösen az alábbi területeken:

  • Természetes meleg források (onsen),
  • Edzőtermek, úszólétesítmények és vízi parkok,
  • És bizonyos hagyományos szálláshelyek (ryokan), amelyek közös fürdőzési lehetőséget kínálnak.

Az intézmények jellemzően tilalmat vezethetnek be a tetoválásokra, ami a közös fürdőhelyekre való belépés esetleges megtagadásához vezethet, még akkor is, ha a tinta kötés alatt van elrejtve. Érdemes ezért előre érdeklődnünk.

A nyilvános fürdők (sento) azonban általában engedékenyebbek, feltéve, hogy az egyének betartják a meghatározott irányelveket (például a tetoválások elrejtését vagy a meghatározott időközön belüli látogatást).

Ezek a megfontolások jelentős súllyal bírnak a japán utazási útvonalunk és szálláslehetőségek megtervezésekor. A privát fürdővel ellátott szoba választása enyhítheti az esetleges kellemetlenségeket. Erre több onsen is lehetőséget biztosít.

Vannak változások?

2015 júniusa óta a japán kormány azon gondolkodik, hogyan lehetne enyhíteni a külföldi turistákra vonatkozó szabályozást. Különös tekintettel a 2020-as (később 2021-re átütemezett) tokiói olimpiai játékok körüli turizmus során merült fel ez a kérdéskör.

Mit mondanak a tapasztalatok?

Többen fórumon arról számolnak be, hogy a nyugatiak általában mentesülnek attól a gondolkodásmódtól, hogy az onsenekben a tetovált vendégek nemkívánatosak. Egy felmérés szerint az onsenek 59% állítólag nem csinál belőle problémát, főleg a vidéki fürdőkben nem jelentett számukra problémát tetovált testtel onsent látogatni. A japánok tudják, hogy nyugaton a tetoválásnak egy teljesen más aspektusa van, mint a japán hagyományokban. Azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy ahogyan a japánok megadják a tiszteletet mások irányába, ugyanezt illik viszonozni.

Tiszteljük a másikat

Azaz ha például megkérnek, hogy takarjuk el a tetoválásunkat, vagy ne lépjünk be az onsenbe látható tetkóval, akkor ezt tartsuk tiszteletben. A legtöbb tanács ezért azt mondta, hogy ne stresszeljünk különösebben emiatt! A legnagyobb probléma az lesz, hogy minden belefér-e az időbe, amit előtte elterveztünk!

Érdemes előre felhívni, e-mailt írni vagy online utána nézni, nem áll semmiből és ez így talán a legudvariasabb módja egy esetleges későbbi probléma elkerülésére. Arra esetleg számítani lehet, hogy kapunk egy-két rosszalló pillantást helyiektől, főleg ha sok tetoválás fedi a  testünket, de ha előtte a személyzettel leegyeztetjük, hogy szabad-e, akkor nem fogják szóvá tenni.

Mit mond a Turisztikai Ügynökség?

A Japán Turisztikai Ügynökség néhány ajánlást tett közzé a szolgáltatók és a turisták felé is, hogy megkönnyítse az esetleges kellemetlen helyzeteket.

· Legyünk tisztában azzal, hogy a tetoválások különböző jelentéseket szimbolizálhatnak, többek között vallási, kulturális vagy akár személyes jelentéseket/ utalásokat.

・Elengedhetetlen, hogy mélyebben megértse minkét fél egymást és tiszteletben tartsa a vendég/tulajdonos hátterét.

· A tetoválás nincs hatással a személyes higiéniára vagy bármilyen tisztasággal kapcsolatos dologra.

Javaslat a szolgáltatónak:

(1) Közös alap keresése

· Adjon lehetőséget a vendégnek, hogy a tetoválásaikat eltakarják.

· Ha a tetoválás kicsi, kisebb mint egy tenyér, nincs szükség különleges intézkedésekre, hacsak a szimbólum maga nem félemlíti meg a többi vendéget.

(2) Speciális időzónák ösztönzése

· Az intézmény tegyen elérhetővé egy olyan időtartamot, amikor tetovált vendégek látogathatnak el csúcsidőn kívül, amikor például kevesebb családos/ érzékenyebb korosztályú lehet jelen.

(3) Fenntartott fürdők bemutatása

・Ha több fürdő is elérhető, érdemes egyet kifejezetten a tetoválásokkal rendelkező vendégek számára fenntartani.

· Támogassák a tetovált személyek privát fürdőhasználatát, bérelhessenek maguknak privát fürdőrészt vagy saját fürdővel felszerelt szobát.

Tetoválás és fesztiválok

Jelenleg a yakuza tagokat díszítő hagyományos tetoválások megmutatásának legmegfelelőbb és legbiztonságosabb módja a Sanja Matsuri. Ez egy szabadtéri sintó fesztivál, amelyet Asakusa híres tokiói Sensō-ji templomában tartanak. Az év májusának harmadik hétvégéjén megrendezésre kerülő esemény két nap alatt körülbelül 2 millió látogatót vonz, beleértve a japán helyieket és nemzetközi látogatókat is. Ha alkalmunk van ellátogatni, érdemes!

Források:

https://livejapan.com/en/article-a0002894/

Photo by Deny Napitupulu: https://www.pexels.com/photo/woman-with-tattoos-sitting-on-bed-18257267/

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán