004369911060985

Tsuchigumo (土蜘蛛) története 🕷️

🕸️ Tsuchigumo egy óriás tarantulára emlékeztető yōkai neve, valamint egy lealacsonyító jelző is, amelyet emberekre használtak régen.

A szó jelentése annyit tesz, „föld evő”.

🗻Onnan ered, hogy nagyjából 1500 évvel ezelőtt egy klán tartotta uralma alatt Japán egy részét. Akiket legyőztek, azoknak menekülniük kellett. Sokan közülük a hegyekbe menekültek és barlangokban éltek.

👹 A száműzött életmód, a harag és gyűlölet a történet szerint ezeket az embereket démonokká változtatta az évszázadok alatt. A démonok pedig utálták azokat, akik az országot irányítják.

Így történhetett, hogy Minamoto-no-Raiko shōgunt egy ilyen démon megtámadta.

🗡️ Sikerült vissza űznie a hegyekbe egy mágikus karddal, amelyek generációk óta a családja tulajdonában volt.

⛰️ A támadást követően megbízza a követőit, hogy menjenek a hegyekbe a karddal és végezzenek a Tsuchigumoval egyszer és mindenkorra.

Kíváncsi vagy, hogy megy tovább a történet?

🏯 Szeretnél látni látványos, hagyományos jelmezekben egy igazán japános előadást japán zenével és táncokkal?

Akkor tekintsétek meg a következő kagura előadást. https://www.youtube.com/watch?v=dxEHBJTECFs

12:15-nél kezdődik az előadás. (Addig csak képek és várakoztató feliratok vannak). Angol felirat is látható alatta, ezért azok, akik nem értenek japánul is élvezhetik.

👹 A kaguráról….

⛩️ A Kagura (神楽) egy a shintō valláshoz kötődő előadóművészeti műfaj, melyet a noh (magyarul ejtsd: nó) és a kabuki színházi műfajok ősének tartanak. A szó jelentése „isteni színjáték” (szórakozás), mely egy összetett kanjiból áll: az első a „kami” (神) vagyis a Japán hitvallásban védőszellemet vagy istent jelölő írásjel. A második írásjel pedig a „raku” (楽), ami könnyedséget, szórakozást jelent. Erről korábban már meséltünk a blogon: (https://www.omiyage.hu/blog-japanrol-kulturarol…/a-kagura)

📷http://www.hiroshima-kagura.com/