004369911060985

Japánban már egy ideje foglalkoznak az újrahasznosítható házak ötletével, és pár éve meg is épült az első 100%-ban újrahasznosított épület Kamikatsu faluban, amely bárként funkcionál. A falu egyébként teljes mértékben a zero waste, vagyis hulladékmentes életmódra tért át.

Az újrahasznosítás ötlete alapvetően onnan indult a szigetországban, hogy a kis falvakból a fiatalok egyre inkább a városokba költöztek, ezek a kisebb települések pedig elnéptelenedtek, a házak lakatlanná váltak. Ezeket hívják minka (népház) házaknak. A tradicionális japán házak természetes alapanyagokból készültek, nem kellett hozzájuk semmi, gyakorlatilag össze lehetett rakni őket, így költöztetni is könnyebb volt. Viszont az időjárás viszontagságainak jobban ki is voltak téve, ezért a 90-es évek végén Osawa Takumi alapított egy szervezetet, amelynek célja, hogy ezeket a tradicionális, üres otthonokat felújítsa, ezáltal a természeti csapásoknak is ellenállnak. Osawa szervezete több ilyen újrahasznosított és újrahasznosítható faépületet árul, amelyeket a vevők kérésére szétszednek, majd bárhol újra felépítenek. Ez persze több időbe telhet attól függően, hogy a vevőnek milyen extra igényei vannak. Az eladó házak között van olyan, amelyik 180 éve épült!

A jelenlegi klímahelyzetben a japán minta lehetne az egyik úttörő megoldás a körforgásos gazdaság létrehozásában, amely egy fenntarthatóbb jövőt tudna kialakítani.

Forrás:

Íme a világ első, 100%-ban újrahasznosított anyagokból készült háza!

Az újrahasznosítható épületek terén tanulhatunk Japántól

Képek:

https://www.timeout.com/tokyo/travel/kamikatsu-in-japan-is-transforming-into-a-zero-waste-town