004369911060985

Umibōzu (海坊主) a japán folklór egyik rejtélyes alakja, aki a tengerben él, és hajókat süllyeszt el.

umibouzu japan youkai japán szellemek

A név jelentése: tengeri szerzetes, pap. Eredetének az egyik magyarázata, hogy egyes legendák szerint az Umibōzu a megfulladt papok szellemeként tér vissza, hogy bosszút álljon azokon, akik a pap halálát okozták. A másik magyarázat szerint Umibōzu a Seto beltenger mélyén élő lény, aki tulajdonképpen a többi vízi szellem ősének tekinthető.

umibouzu japán youkai szellemek folklor legendák

Az Umibōzuval történő találkozást szinte soha senki nem élte túl. A szellem csupán válláig emelkedik ki a vízből, a klasszikus leírásokban teste általában sötét színű, feje kereksége pedig a szerzetesek kopaszságához hasonló hatást kelt (az ukiyo-e festményeken ebben a formában látható). Nyugodt éjszakákon tűnik fel a semmiből, úgy csap le áldozataira. Vízzel árasztja el a hajók felszínét, hatalmas hullámokat generál, fokozatosan süllyesztve el a hajót. Előbbihez a megtámadott hajóról való hordót használja. Az egyetlen menekülési út előle meglehetősen szokatlan: lyukas hordót kell neki adni. Emiatt hiába önti a vizet a hajóra, az nem tud elsüllyedni, így a hajósok akár meg is menekülhetnek.

Japánban a mitológiai/mitikus lények általában egy-egy területhez kapcsolódnak, Umibōzu azonban a különböző régiókban más-más formában is megjelenhet az ott élők történeteiben.

Tōhoku régióban például a halászok mielőtt kimentek a tengerre, imádkoztak a biztonságos hazatérésért a tenger istennőjéhez. Itt azt tartják, hogy Umibōzu tulajdonképpen az istennő bosszúja, ha a halászok nem mutatnak kellő tiszteletet.

Aomori prefektúrában, Higashidori faluban azokat tartották Umibōzu nak (mojyabune), akik cápával táplálkoztak – őket a falusiak igyekeztek messziről elkerülni.

umibouzu japán szellem youkai

Shizuokában umi kozo-ról szólnak a legendák, aki egy fiatal szerzetes képében bukkan fel a horgászzsinórba kapaszkodva.

Az Ōshima szigeten, illetve Iwate prefektúrában Umibōzu nőként jelenik meg, aki beinvitálja magához a vízbe a mit sem sejtő férfiakat, majd megöli őket.

Érdekesség, hogy a kutatók szerint az Umibōzu jelenséget az emberek tulajdonképpen összekeverik teljesen természetes környezeti jelenségekkel: a hatalmas tengeri teknősök páncélja, vagy egy medúzaraj hirtelen felbukkanása a víz felszínén hasonló “élménnyel” járhat, mintha Umibōzuval találkoznánk. Ugyanígy alapot szolgáltathatott a legendához egy hatalmas viharfelhő is, amely távolról úgy nézhet ki, mintha maga Umibōzu jelent volna meg.

Felhasznált források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Umib%C5%8Dzu

Képek:

By Brigham Young University – https://archive.org/details/bakemonozukushie00, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74833243