004369911060985

Ungaikyō egy szellemek által megszállt tükör, amelyben démonok és szörnyek tükröződnek. Olyan lélek szállja meg a tükröt, amelynek elég ereje van ahhoz, hogy bármilyen alakot megmutathasson a tükörben. Ha valaki belenéz, önmaga félelmetes verzióját fogja viszontlátni. 

Az ungaikyōt azonban lehet arra is használni, hogy csapdába ejtsük az ártó szellemeket. Ehhez augusztus 15. éjszakáján egy kristályedénybe vizet öntünk, amely visszatükrözi a teliholdat. Ha egy szellem formája rajzolódik ki a víz tükrén, az a szellem szállja meg végül a tükröt.

Eredete

Toriyama Sekien Hyakki tsurezure bukuro című kötetében is szerepel. Sekien egy ősi kínai legendából vette ungaikyō alakját, amelynek neve shōmakyō volt. Ez arra szolgált, hogy felfedje az emberi álcát viselő démonokat. Zhou király, a Shang-dinasztia sarja egy ilyen tükör használatával rántotta le a leplet szeretőjéről, aki valójában egy 9 farkú kitsune volt. Valószínűleg a sok használattól a tükör maga is szellemmé változott – vagyis tsukumogamivá.

Ungaikyōt sokan ábrázolták tanukiként is, mivel a tanukinak megvan az a képessége, hogy hasát hatalmasra fújva képet tud rajta “vetíteni”, akár egy televízió. Ez azonban nem a néphagyományból ered, hanem a Daiei Films yōkai filmjeiből.


Forrás:
https://yokai.com/ungaikyou/

Kiemelt kép: mesterséges intelligencia

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán