004369911060985

A cseresznyevirág a japánok egyik legismertebb virága.

Körülbelül 100 vadon élő sakura (cseresznyefa) található Ázsiában, Észak-Amerikában, Európában és az északi félteke más részein. Ebből nagyjából 10 vadon élő faj van Japánban, köztük a Yamazakura (Cerasus jamasakura) a japán hegyi cseresznye.

A cseresznyefák, amelyeket a legtöbb, Japánban készült hanamit ábrázoló képeken láthatunk, az nagy valószínűséggel egy nemesített fajta. Japánban több mint 100 ilyen nemes fajta van, amelyeket mesterségesen nemesítettek ki a vad fajokból. Az egyik leginkább kedvelt a ‘Somei-yoshino’ típus, amelyet két másik fajból fejlesztettek ki és a tizenkilencedik század közepe óta lehet megvásárolni a kereskedésekben és egyben az egyik leginkább elterjedt. Azért kedvelik ezt a fajtát, mert nagy szirmai és gyönyörű virágai nagyon mutatósak. Ezen kívül a fa gyorsan növekszik, könnyen szaporítható, és az ültetéstől számított körülbelül öt éven belül elég nagyra nő ahhoz, hogy a virágokat igazán élvezni lehessen. A Meiji-korszak (1868–1912) óta, amikor az emberek elkezdték ültetni a „Somei-yoshino”-t a parkokban, iskolákban és más nyilvános helyeken, gyorsan elterjedt ez a fajta az egész országban.

Visszakanyarodva a vadon élő fajtákhoz, érdekesség, hogy 2018-ban Kumanozakura néven egy új vadcseresznye fajt is azonosítottak. A Kumanozakura vadon nő Mie, Nara és Wakayama prefektúrák hegyvidékein. Úgy néz ki, mint a Yamazakura, és a Yamazakura egyik változatának tartották, ezért nem ismerték fel független fajként ez idáig. Halvány rózsaszín virágait a fa viszonylag fiatalon és kicsi korában kezdi viselni, ezért díszítő célokra is alkalmas.

yoshinoyama sakura cseresznyevirág

Hol lehet Japánban vad sakura fákat élőben is megnézni?

Kimagasló hely a Yoshino-hegy, amely az UNESCO Világörökség részét is képezi „Szent helyek és zarándokútvonalak a Kii-hegységben” egyik helyszíne. Körülbelül 30 000 Yamazakura és más cseresznyefa van ültetve a hegyen. Úgy tartják, hogy az elsők, akik elültették ezeket a fákat, a Kinpusen-ji templom hívei voltak, amelyet állítólag a Yoshino-hegyen alapítottak a hetedik század végén. Azaz, a sakura fák csodálata és tovább ültetése, ápolása feltehetőleg több mint ezer éve tart. Ezért ez a hely az erről a szezonális kilátásairól híres, hiszen fák tömkelegét tekinthetjük meg, ha eljövünk ide kirándulni. Nem véletlen, hogy a Yoshino kötélpálya ilyenkor nagyon látogatott, amely az egyik legrégebbi Japánban, és lélegzetelállító kilátást nyújt a hegyre.

yoshinoyama sakura cseresznyevirág
yoshinoyama sakura cseresznyevirág

Mit érdemes még tudni a Yohino-hegyről?

A Yoshino-hegy (吉野山, Yoshino-yama) egy hegy Yoshino városában, Nara prefektúrában. Nemcsak szép, de vallási és irodalmi szempontból is ismert hely. Irodalmi szempontból azért, mert a japán waka költészetben és népdalokban is gyakran előfordul a helyre való utalás, főleg a cseresznyefák kapcsolatában.

Yoshino cseresznyefáit négy ligetbe ültették, különböző magasságokban, így egymástól picit eltérő időpontban vannak a virágzásuk csúcsán. Nem meglepő, hogy a környéken több vallási és zarándok hely is található, így például a Yoshino Mikumari szentély, a Kimpu szentély és a Kimpusen-ji. A hely további sajátossága a kudzu gyökérből és datolyaszilva levélbe csomagolt sushiból (kakinoha-zushi) készült finomságok.

Ideális hely túrázóknak!

Yoshinoyama számos túraútvonala kanyarog a városon és a cseresznyevirágos erdőkön keresztül. Egy egész nap eltölthető az ösvények bejárásával és a különböző kilátók meglátogatásával. A többnapos túraútvonalak Koyasanhoz és a Wakayama prefektúrában található Hongu város útvonalához is csatlakozik.

Forrás: Highlighting Japan/ OSAMU SAWAJI

https://www.nippon.com/en/behind/l10841/

Képek:

By Tawashi2006 – Own work, CC BY 2.1 jp, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3876348

By Tawashi2006 – Own work, CC BY 2.1 jp, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3870045

By Luka Peternel – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90625483