004369911060985

A fűzfa egy kedvelt fa Japánban.

Gyakran ültették a folyók partján, mert a gyökerek a talajt tartották és megállították az eróziót. Továbbá, ha a víz emelkedett, a gyökerek nem rothadnak.

yanagionna japan youkai

Karcsú, puha, hullámos ágai miatt ősidők óta a női szépség szimbólumának tekintik őket. Hasonló okból az ókortól kísérteteket is társítanak hozzájuk. Ahogy az ágak meghajlanak és lobognak a szélben, olyan, mint ha egy szellem mozgatná azokat.

Régen gyakran kísérteties nőket láttak lebegni a hosszú ágak alatt. Még az Edo -korszakban volt egy rajzkönyv, az úgynevezett Ehon Hyaku Monogatari (絵本百物語), és benne volt egy kép Yanagi Onna, A fűz lány címmel.

Yanagi onna egy nő szelleme, aki meghalt a fa alatt és lelke kísérteni kezdett.

A legenda szerint egy fiatal nő sétált éjjel a kisbabájával, amikor hirtelen erős lett a szél. Menedéket keresett a közeli fűzfa alatt. Azonban a heves szélben belegabalyodott a fűzfa ágaiba. Miközben küzdött, az ágak egyre szorosabbak lettek, míg halálra nem fojtották. Azóta minden este egy kísérteties alak, egy csecsemőt hordozó nő alakja jelent meg a fa alatt, és így kiáltott fel: „Jaj, te átkozott fűz fa!”

Yanagi onna hasonlít pár másik yōkaihoz. Pontosabban, ő áll a legközelebb az ubume -hoz – egy nő, aki meghalt a szülésben, és nem tud gondoskodni a babájáról, ezért borzasztó yōkaiá változik. Bár ijesztő, nem tesz semmit, csupán sajnálja a babáját, hogy  képtelen gondoskodni róla.

A fűzfa más történetekben is misztikus növény. Az egyik ilyen történet arról számol be, hogy Kashimában, Hitachi tartományban (jelenleg Hokota város, Ibaraki prefektúrában) élt egy fűzfa, amely több mint 1000 éves. A fának szelleme volt, amely hozzá szólt a mellette elhaladóknak.

Japán különböző részein létezik egy olyan néphit is, amely szerint a fűzfák az öregséghez, a betegséghez és a halálhoz kapcsolódnak, mivel egy öreg nő képe jelenik meg az ágak között, amely sír.

Kertész Alexandra

Forrás: https://www.uncannyjapan.com/japanese-superstitions-spider-lilies-and-ghostly-trees/ Kép:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ShunsenYanagi-onna.jpg

Takehara Shunsen (竹原春泉), Public domain, via Wikimedia Commons