004369911060985

Ahogy az ókori görög és római mitológiában, Apolló a Napisten szent madara a hattyú, úgy Japánban is megtalálható ennek megfelelője. 

A Felkelő nap országában ez a megtiszteltetés a varjút illeti, ő a Nap szimbóluma az ókortól kezdve, amely a legkorábbi írásos művekben is megtalálható.

A japánok úgy tartják, a varjú szent állat és a napistennőt, Amaterasu-t szolgálja. Neve: Yatagarasu (八咫烏 magyarul ejtsd: jatagaraszu), melynek jelentése: „nyolc szárnytávolságnyi varjú””.

A madarat eredetileg két lábbal ábrázolták, de az i.u. 930-as években a háromlábú varjú kínai mítoszát beolvasztották Yatagarasu történetébe.

Azóta Yatagarasu és a háromlábú varjú képe szinonimái egymásnak.

Jimmu császár

A háromlábú varjút régóta használják a vallási és asztrológiai szimbolikában Kínában és Japánban, különösen a napimádattal és onmyōdō-val foglalkozók körében.

A madár három lába az eget, a földet és az emberiséget képviseli, míg a varjú a Napot. Ez azt jelképezi, hogy a menny, a föld és az emberiség mind ugyanattól a naptól származnak, és testvérei egymásnak.

Azt is mondják, hogy az istenek három erényét képviselik: a bölcsességet, a jóindulatot és a vitézséget. A három láb képviselheti az ókori Kumano három hatalmas klánját is- Ui, Suzuki és Enomoto-, akik a háromlábú varjút használtak a klánuk címereként.


Yatagarasu fontos alakja a japán mitikus történelemnek. A Kojiki – Japán legrégebbi írott története – szerint a varjú Kamo Taketsunumi isten megtestesülése. 

Yatagarasu-ként vezette Jimmu-t, Japán első császárát a hegyeken keresztül, hogy megalapítsa országát.

Jimmu klánja a mai Miyazaki prefektúrából, Kyushu szigetéről származik. Ő és testvérei keleti irányú vándorlást vezettek a Seto -szigeti tengerpart mentén, jobb hazát kerestek, és leigázták az útközben eléjük kerülő különféle törzseket. Sok nehézséggel kellett megküzdeniük.

Amikor elérték Naniwa-t (mai Osaka), Jimmu bátyja, Itsuse, az expedíció vezetője, meghalt egy csata során.

Jimmu rájött, hogy azért vesztettek, mert kelet felé nézve, a Nap ellen harcoltak. Csapatait körbe vezette a Kii-félszigeten, Kumano-ba (a mai Mie prefektúra), és nyugati irányba indult.

Expedíciója elveszett a Kumano -hegységben. Amaterasu, a Napistennő ezt látva elrendelte Taketsunumi teremtésistenségnek, hogy vezessen útmutatót Jimmu számára.

Taketsunumi hatalmas varjú formáját öltötte, és Jimmu mellé repült, hogy megmutassa neki az utat. Yatagarasu vezetésével Jimmu képes volt kitalálni a Kumano-hegység erdőiből és elérni Yamato-t (a mai Nara prefektúra), ahol rátalált a helyre, melyen a későbbi fővárost felépítette és Japán első császára lett.


A legenda szerint Jimmu dédapja, Ninigi Amaterasu unokája volt. Így Jimmu és a teljes japán császári vonal a Napistennő közvetlen leszármazottja. Yatagarasu Jimmu kalauzaként magával hozott egy kis tekercset, amely nagyon nagy hatással volt a császári dinasztia jövőjére.

A Japán Labdarúgó Szövetség (JFA Japan Football Association) és a labdarúgó válogatott emblémáikban és jelvényeikben használják a Yatagarasu szimbólumot.

A Császár Kupa győztesét az a megtiszteltetés éri, hogy a következő szezonban viselheti a Yatagarasu emblémát.

Források:

Yatagarasu

The Legend of Yatagarasu, the three-legged crow and its possible origins

Képek: Pinterest, By Yanajin33 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25283879

error: Content is protected !!