Japánban a közösségi étkezés kínai mintára alapul. A 8. században terjedt el a kínai stílusú közösségi lakoma, amelyet később már a teaszertartás hagyománya vitt tovább. A zen szerzetesek az úgynevezett shojin ryorit, vagyis a vallásos étkezést hozták be a köztudatba. Ennek lényege, hogy a szerzetesek keveset ettek, inkább elmélkedéssel töltötték el a közös étkezést is.
A közösségi étkezés mint szórakozás a történelem során csak később jelent meg a robatayaki és a teppanyaki formájában.
A robatayaki során nyársra húzták az ételeket, melyet nyílt tűzön grilleznek meg a vendégek szeme előtt. Családok kedvelt étkezési formája is, amikor a tűz köré gyűlnek és robatayakit készítenek.
A teppanyakit is a vendégek előtt készítik, forró vaslapon grillezik meg az alapanyagokat. Kobéból indult a népszerűsége, majd Amerikában is befutott köszönhetően Hiroaki Aokinak és az általa megalapított Benihana étteremláncnak.
Mindkét étkezési formánál jellemző, hogy a szakácsok zsonglőrködnek az étellel készítés közben szórakoztatva a vendégeket. Ezzel vált örömmé az étkezés Japánban.
Forrás:
Yutaka Yazawa: Hogyan éljünk japánul. Scolar Kiadó, 2019.
Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗
Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni
SEO és marketing felelős↗
Lapj kapcsolatba a blog készítőjével
ArigatoApartman ↗
Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán