004369911060985

A pusztító isten Japánban 

Suzannoo (須佐之男命, magyarul ejtsd: Szuzanoo) a shintō vallás egyik legérdekesebb istensége. Ő a Vihar – és a Villámlás istene. Nevét legalább annyian félik, mint ahányan dicsőítik Japán déli partjainál, ahol gyakori az erős szél és a tenger hullámai sokszor viharos erejűek. Természete szélsőséges, kiszámíthatatlan, mint a tenger, mely szintén az ő uralma alá tartozik. 

Egy nehéz természetű istenség 

A kami Izanagi és Izanami ősisten pár negyedik gyermeke. Születéséről úgy tartják, hogy nővérével Amaterasuval és fivérével Tsukuyomival ellentétben nem Izanagi szeméből, hanem utolsóként, az istenség orrából pattant ki, amikor az, a folyóban fürdött.  Különcsége és nehéz természete már közvetlenül születése után megmutatkozott, ugyanis szeretett anyját, Izanamit keservesen siratta és gyászolta, amiért a nő nem tért vissza az Alvilágból. Ez a feszültség végig kísérte őt a fiatalkorán, mialatt legnagyobb riválisa szeretett nővére, a Napistennő volt. Amaterasu is megtapasztalta Suzanoo féktelen haragját és tombolását, amikor az öccse végig pusztított mennyei birodalmán. 

A sárkányölő hős születése… 

Suzanoo a mennyekből való távozása után érkezett Honshū (本州, magyarul ejtsd: Honsú) szigetére, a mai Izumo prefektúrában található Hi no Kawa (Hi folyó) partjára. A folyó tetején két evőpálcikát látott lebegni, amiről eszébe jutott, hogy a közelben bizony embereknek kell lakniuk. Igaza is lett, a folyón felfelé haladva csakugyan rábukkant egy idős emberpárra, akik keservesen zokogtak. A kami tudni akarta, miért sírnak azok ketten a folyó parton ülve. Az öregember, aki a Föld Szelleme volt, elmesélte, hogy neki és a feleségének, 8 lányuk volt, de hetet már elragadott a szörnyűséges nyolc-fejű sárkány, Orochi (大蛇, magyarul ejtsd: Orocsi) és most az utolsó, megmaradt gyermekükért, Kushinadahime-ért (櫛名田比売, magyarul ejstd: Kusinadahime) sírnak. A fiatal lány, aki ez eddig a házaspár takarásában volt, most végre előbújt. Suzanoo azon nyomban belé szeretett, ahogy meglátta. Elhatározta, hogy megmenti a lány életét a gonosz sárkánytól, ezért furfangos tervet eszelt ki. Meghagyta az idős házaspárnak, hogy főzzenek nyolc adagnyit a legerősebb szakéból, majd építsenek egy hatalmas karámot. A karámnak legyen nyolc bejárata, és minden bejáratnál egy hordóban elegendő mennyiségű szaké. A lányt pedig fésűvé változtatta, amit a saját hajába tűzött. A sárkány hamarosan meg is érkezett, és mohón rávetette magát a csalinak használt innivalóra. A szaké azonban túl erős volt számára, és mély álomba merült. A kami ezek után már könnyedén megölhette. Orochi farkában aztán meg találta a legendás kardot, a Kunasagi-t (Mennyei Penge), melyet engesztelésül nővérének, Amaterasunak ajánlott fel. A Napistennő megbocsátott neki, Suzanoo pedig megtarthatta lakodalmát végre a szépséges Kushinadahimével. 

Halálisten a Felkelő nap országában?

Visszatérte után Izanagi még egy utolsó feladattal bízta meg fiát. Át kellett vennie a helyét a Holtak Kapujának őrzésére. Suzanoo készségesen vállalta a feladatot, hiszen így anyjához is közelebb lehetett. Innen ered hát, hogy a kami erőszakos jelleme mellett a vihar isteneként a halál közeledtének szimbóluma is a japán kultúrában. A háborgó tengert ugyanis kevesek élik túl… 

Tiszteletére emelt szentélyei megtalálható az ország déli részének tengerpartjain, ahol gyakoriak a tájfunok és hurrikánok. 

Alakja a modern popkultúrában is fellelhető, mint például a Naruto vagy Gundam 00 c. animékben, vagy éppen a Final Fantasy c. videojátékban, mint rettenthetetlen harcos.

Írta: Ballagó Petra

Képek: https://www.oldbookillustrations.com/illustrations/story-susa/  
https://www.bulbapp.com/u/character-artstation