004369911060985

Ha Tokió környékére visz utad, mindenképpen érdemes egy teljes napot rászánni és ellátogatni Nikkōba. Erről az ékszerdobozról már korábban meséltem.

A Nikkō Tōshogu szentély Yomeimon-kapuja több mint 240 000 darab aranylemezzel díszített, csillogó építmény.

A Tochigi prefektúrában található Nikkō város a leggyorsabb vonatúton körülbelül kétórányira van Tokiótól. A város szentélyeiről és templomairól híres, különösen a 103 szentélyből és templomból álló, nagy művészeti és történelmi értékű csoportról, amelyet természeti környezetükkel együtt 1999-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított.

A terület elemei közül különösen ismert a Nikkō Toshogu szentélyegyüttes, amelyet 1617-ben építettek, majd 1636-ban Tokugawa Iemitsu, a harmadik shōgun átépített, hogy Tokugawa Ieyasu (1543-1616), az Edō-shōgunátus alapítója iránti imádatát kifejezze. A komplexumon belül számos építményt aranylemezzel díszítették. Különösen szemet gyönyörködtető a Yomeimon kapu, amely egy nemzeti kincs. 240 000 aranylemezzel borítottak be, a kapu az oszlopok között körülbelül 7 méter széles, 4 méter mély és 11 méter magas, és 508 díszes faragvány díszíti, amelyek sárkányokat, főnixeket és más képzeletbeli állatokat, valamint eseményeket és bölcseket ábrázolnak, köztük az ókori Kínából.

Építésük óta a Nikkō Toshogu szentélykomplexum szentélyei, köztük a Yomeimon-kapu, 21 kisebb-nagyobb javításon estek át, így megőrizve eredeti szépségüket.

A felújítások során eredeti technikákat alkalmaznak, és azokat rendszeresen, néhány évente végzik.

A Yomeimon-kapu fémszerelvényeinek és lakkozott fa részeinek aranyozásához összesen mintegy 240 000 darab 10,9 cm-es négyzetméteres aranylemezt használtak fel. Minden egyes levél rendkívül vékony, mindössze 1/10 000 milliméteres, és a leveleket gondosan és egyenletesen, egyenként rögzítik, ragasztóként lakkot és ragasztót használva, és ügyelve arra, hogy teljesen síkban legyenek. Állítólag ugyanennyi aranylemezt használtak az építkezés idején is.

Különleges restauráló technika, hogy az aranylevelek tetejére kiválasztott helyeken iwaenoguból, egy természetes ásványokból készült hagyományos japán festék felvitelével adnak színt, hogy az állatok, növények és minták faragványai élénkebbnek tűnjenek. Még ha a felszínen lévő iwaenogu a szél és az eső hatására le is hámlik, az aranylevél alulról megjelenik, így egy másfajta szépséget tár fel.

nikko yomeimon kapu toshogu szentely

A Yomeimon-kapun található hatalmas faragványok nem csupán minták, hanem eszméket és  szimbolikus üzeneteket is tartalmaznak. Egy ilyen például az utalás egy történetre, amelyben Sima Guang (1019-1086), a kínai Északi Song-dinasztia (960-1127) tudósa gyerekként segíteni akart egy barátján, aki beleesett egy értékes vizes kádba, ezért egy kővel összetöri azt. A történet arra tanít bennünket, hogy az emberi életnél nincs értékesebb.

Forrás és képek:

Highlighting Japan, Oct.2022.

KATO KYOKO/Photos: Courtesy of Association for the Preservation of the Nikko World Heritage Site Shrines and Temples