004369911060985

A Chichibu éjszakai fesztivál Japán egyik leghíresebb hagyományos fesztiválja, amelyet évente rendeznek meg a Chichibu szentélyben, Saitama prefektúrában. A fesztivál több mint 300 éves múltra tekint vissza, és a „három nagy hikijama fesztivál” egyikeként tartják számon, a Gion fesztivállal és a Hida Takayama fesztivállal együtt.

A fesztivál története:

A fesztivál az Edo-korszak közepén kezdett kibontakozni, amikor a Chichibu szentély körüli selyemtextil-ipar gazdaságilag fejlődött. A fesztivál kezdetén a fő attrakció a kasaboko volt, a hatalmas, színes-díszes építmények, amelyeket a szentélyhez kapcsolódtak és amelyeket végig húznak a menet során.

Chichibu fesztivál, forrás: https://www.chichibu-matsuri.jp/

A fesztivál programja:

A fesztivál december elején (2.-3.-a) kerül megrendezésre. A két nap során számos programot tartanak, köztük:

  • Kasaboko felvonulás: A fesztivál fő attrakciója a kasaboko és yatai felvonulás, amelyen a díszes építményeket húznak a szentélyhez.
  • Tűzijáték: A fesztivál második napján tűzijátékkal zárul a program.
  • Élelmiszer-standok: A fesztivál egész területén számos élelmiszer-standot találunk, ahol a hagyományos japán konyha remekeit kóstolhatjuk meg.
  • Kabuki, pontosabban itt Yatai Kabuki előadását egy éven át szervezik, a szereplők kiválasztásától a próbán át az előadásig. Azt mondják, hogy amikor a kabuki népszerű volt, minden város versengett egymással, hogy előadjanak egy előadást, amelyre büszkék voltak, és a közönség minden felvonás után oda-vissza járt az egyes városok standjai között.

A fesztivál jelentősége:

A Chichibu éjszakai fesztivál fontos szerepet játszik a japán kultúrában. A fesztivál nemcsak egy szórakoztató esemény, hanem egy fontos kulturális hagyomány is.

A legenda szerint ez az éjszaka egy éves találkozó fesztivál Myomi-sama (istennő), a Chichibu szentély istensége és a sárkányisten (férfi isten) között, aki a Muko-hegyen nyugszik, egyben a „Tanabata legendájának téli változatának” nevezhető.

Amikor a menet megérkezik a szentélyhez egy nagy köteg érmét dobnak a „teknős kő” hátára, amely egy kövön ül. Majd megszentelik a mikoshit.

Furcsa módon a Chichibu szentély, a Kamenokoishi és a Mt. Muko (Ōhibokubo szent helye) egyenes vonalban vannak elrendezve a térképen, és az északi csillag egy speciális elrendezésben található, ezért mint az északi kiterjesztésére tekintenek rá.

Amikor a Banba-cho-ban ülő „Suwa-sama” (Suwa-szentély) közelében halad el a menet, szokás tisztelegni és csendben elhaladni a szentély istensége előtt.

Ez a Suwa kultuszból származik, amely gyökeret vert a Chichibu régióban, még mielőtt Myomi-samát a Chichibu szentélybe helyezték volna, és úgy gondolják, hogy ez egy Suwa-sama nevű esemény előtti tisztelgés is egyben, akit a régió földesúri istenének tartanak.

A Chichibu éjszakai fesztivál egy felejthetetlen élmény, amely mindenki számára ajánlott, aki érdeklődik a japán kultúra iránt és éppen Japánban tartózkodik ebben az időszakban. A fesztivál lenyűgöző látványt nyújt, és lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjük a japán hagyományokat és gasztronómiát.

Forrás és képek:

Esemény hivatalos honlapja: https://www.chichibu-matsuri.jp/

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán