004369911060985

A Kadokawa Kulturális Múzeum, amelynek tervezését a világhírű építész, Kengo Kuma felügyelte, nagy figyelmet keltett szokatlan építészetével. Helyiségeiben található egy 360 fokos élményt nyújtó digitális színház, amely az első ilyen jellegű intézmény Japánban.

van gogh japan digitális művészet

Az idén májusig kiállított „Ukiyo-e Színház Párizsból” című kiállítás jó fogadtatásra talált, és a Van Gogh-kiállítás a digitális művészeti projekt második fázisaként szintén népszerű.

van gogh japan digitális művészet

A Digitális Színházba belépve azonnal Van Gogh világába érezhetjük magunkat. A festményeit a falakra, oszlopokra és a padlóra vetítették egy hatalmas térben, így egy picit magunk is Van Gogh világában érezhetjük magunkat.

van gogh japan digitális művészet

A képek és a zene, amelyek 30 percig tartanak egy ciklusban, nyolc fejezetre oszlanak, egy-egy témára, és Van Gogh viharos és eseménydús életét követik nyomon. A kiállítás nem korlátozódik az állóképekre. A fákról lehulló levelek, mozgó tájképek és egyéb digitális trükkök olyan érzést keltettek, mintha mi mozognánk a teremben, vagy akár a vízparton, mezőn állnánk.

van gogh japan digitális művészet

Szabadon lehet sétálni, a földön ülni vagy feküdni is. A csarnokban függőágyak és kanapék is vannak, biztosítva a teljes relaxációt.

A kiállításnak három helyszíne van. Az első helyszín a digitális művészet világa. A második egy olyan hely, ahol a látogatók tanulhatnak Van Gogh-ról egy kronológiai táblázat segítségével a „Van Gogh élete, amit tudsz, de még nem tudsz” témában. Egy popillusztráció Van Gogh örömeit és bánatait mutatja be egy piros vonalas grafikonon, tele hullámvölgyekkel. A harmadik helyszín egy fotózásra kijelölt hely, ahol Van Gogh napraforgói és önarcképei elé műnapraforgókat és szalmakalapokat helyeznek, és a látogatók szabadon fényképezkedhetnek ezekkel a tárgyakkal.

van gogh japan digitális művészet

A kiállítást Gianfranco Iannuzzi, a digitális művészet egyik vezető szakértője szervezte. Ő már világszerte sikeresen rendezett digitális művészeti kiállításokat híres festőkről. Ehhez az első japán bemutatóhoz átdolgozta a kompozíciót és a zenét. A hangsúlyt a „Így látom a világot” alcímre helyezte. Úgy fejezte ki a világot, ahogyan Van Gogh látta volna. Kiemeli, hogy a digitáis művészet például a gyerekeknek nagyon jó, hiszen egy mesés világba csöppennek, és jobban átélhetik a művészet világát.

van gogh japan digitális művészet

Neked hogy tetszik?

Forrás és képek: Yomiuri Shinbun