004369911060985

Az Ehōmairi (恵方詣り – えほうまいり) egy japán hagyomány és összefonódik a Hatsumōdeval, amelyben az emberek január 1-jén egy templomot vagy szentélyt látogatnak meg az eho, vagyis a szerencsés irányban, hogy imádkozzanak az adott év boldogságáért. A magyarázata nagyjából az, hogy ha az ehō irányba imádkozol, akkor szerencsés irányba kerül az életed a következő évben. Valamint ha meglátogatod az ehōt, akkor bölcsességet és bátorságot kapsz arra, hogy növeld a szerencséd és meglásd a lehetőségeket, merj kockáztatni.

Ezt sokan úgy veszik, mint egy manifesztálás az univerzumnak, hogy cselekszem és megragadom a lehetőségeket a következő évben. Az ehō minden évben változik, és arra az irányra utal, amelyben Toshigami isten tartózkodik.

Persze legnagyobb hatása újévkor van, de egy kis kutakodás után találtam egy naptárat és egy leírást, amelyben benne voltak 2023 szerencsés napjai. Így év végén ezzel nem sokat tudtok kezdeni, de jellemzően például a tavaszi és őszi napéjegyenlőség, a nyári és téli napforduló napjai nagy mérföldkőnek számítanak (ne feledjük, a holdnaptárt veszik alapul). Ilyenkor azt mondják, hogy az energia nagymértékben mozog és ezért ezek jelentős mérföldkövek.

Bevallom őszintén a naptár maga elég bonyolult és egy csomó részletre oda kell figyelni. Például az Inari szentélyek és templomok, a temetőkkel rendelkező templomok nem tekinthetők szent helynek ehō szempontból és ezért nem alkalmasak ehō látogatásra. Továbbá minimum 750 méterre kell lennie a helynek az otthonunktól. Ha szeretnéd kideríteni a szerencsés irányt, itt egy oldal, ahol megnézheted: https://www.benricho.org/koyomi/map_ehoo/

Története:

Az Ehōmairi eredete a toshikomoriban, a hagyományos újévi ünneplés egyik szokásában gyökerezik. A toshikomoriban a családfő az újév előtti éjszakát egy szentélyben tölti, hogy imádkozzon az új évért. Az Edo-korszakig az ehō-zarándoklat formája az ehō-nak megfelelő szentélyek, templomok lakóhelyről történő felkeresése volt.  Az Edo-korszakban (1603-1868) a toshikomorit kettéosztották: a szilveszter éjszakai látogatásra és az újév reggelén történő látogatásra.

Mivel azonban a szerencsés irány évről évre változik, a reklámokban gyakran használták a „Hatsumōde” szót, aminek semmi köze az irányhoz, a Taishō időszak után pedig a „Hatsumōde”-t használták elsősorban. Az Ehō-látogatás szokása hanyatlásnak indult, ahogy felváltotta a „Hatsumōde” elterjedése, amely nem korlátozza az újév napján látogatható helyeket Ehō-ra.

Érdekességek:

Ehōmaki

Setsubun éjszakáján szokás csendben elrágcsálni egy egész vastag maki tekercset, miközben kívánságot mondunk Ekatának. Ez a szokás eredetileg az oszakai régióból származik, sushi tekercseit „Ehō-maki” vagy „Ehō-sushi” -nak hívják.

Az 1990-es évek második felétől a kisboltok értékesítési promócióként kezdték fejleszteni, és a 2000-es években elterjedt a szupermarketláncokban és más helyeken, és azt mondják, hogy országszerte szinte a Setsubun szokásává vált.

Nanakusa Gayu és Ekata

Január 7-én van egy szokás a hét gyógynövény kása elfogyasztására, és az „Ehō” itt is megjelenik a hét gyógynövény elkészítésekor.

Ez egy „Nanakusa tataki” nevű szokás Edo-kori forrásokban jelent meg először. Amikor a hét konyhai eszközzel megtöröd a hét gyógynövényt, miközben énekelsz egy dalt, ezzel szimbolikusan a régi istenekhez fordulsz.

Forrás:

  • Wikipedia: Ehomairi
  • 恵方詣り – Wikipedia https://ja.wikipedia.org/wiki/%E6%81%B5%E6%96%B9%E8%A9%A3%E3%82%8A
  • https://jinja-lab.com/ehoumairi2023/
  • Japan Guide: Ehomairi

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán