004369911060985

A fūrin, avagy a japán szélcsengő a nyár egyik szimbóluma Japánban.

furin japán szélcsengő nyár matsuri

A csengőt az ablakok előtt vagy azok közelében lógatják le. A lágy szellőkben csilingelő csengettyű kellemes, nyugtató hangot ad a meleg estéken.

A szélcsengő maga készülhet üvegből, kerámiából, de előfordulhat az, hogy fémből készítik. Belseje a zetsu, amely az ütődések hatására a hangot adja. A zetsu végén egy papír csík is helyet kapott, amely a szélben történő himbálózást erősíti fel.

furin japán nyár matsuri szélcsengő

Mégis honnan erednek a szélcsengők?

Történetük a régmúltra nyúlik vissza. Az ókorban ugyanis azt hitték, hogy ha erős szél fúj, járvány terjedhet az egész országban. A szélcsengőket a járványok elkerülésére és a gonosz elűzésére használták. Ekkoriban ezek bronzból készültek, és fūtakunak hívták őket.

futaku furin szélcsengő japán matsuri

Fūtaku egy buddhista templomban

Erős szélben a fūtaku olyan hangot ad, amely figyelmezteti az embereket. Ezeket a mai napig is használják a buddhista és sintoista szentélyekben, amely azt az érzést is keltette a híveknek, hogy a kami védelmet nyújt számukra. Jellemzően a buddhista templomok 4 sarkába helyezték el. A hiedelem szerint katasztrófákat is képes volt előre jelezni, mivel a felakasztott fūrin a föld mozgásakor elkezdett csilingelni, jelezvén a földrengést.

A fūrin csengő ennek a futakunak az egyszerűbb változata. Ezeket kizárólag a nyár folyamán akasztják fel, ugyanis régebben úgy gondolták, hogy a járványok a magas hőmérséklet és páratartalom miatt gyorsabban terjednek, és a fūrin segítség lehet a védekezés során.

A Kamakura időszakban (1185-1333) az ajtókra egy bizonyos „yakubyougami” fūrint akasztottak, amely célja az volt, hogy a gonosz szellem (járvány, betegség, katasztrófa) ne tudjon bejutni az otthonokba.

Később, az Edo-kor tájékán a japánok megismerkedtek az üveg gyártási technikával, ezzel egyszerűbbé téve a fūrin csengettyű megjelenését és gyártását. Ebben Nagasaki kikötő városnak nagy szerepe volt, ahol a hollandok megtanították a holland üveg gyártás fortélyait. Japánban az üveg termékek csak a tizenkilencedik században váltak népszerűvé és árban megfizethetővé a köznép számára, itt már a fūrin t is leginkább üvegből gyártották, a bronz a háttérbe szorult.

A kor előre haladtával aztán a fūrin szimbolikus jelentése is megváltozott, és gonosz-járvány űző szerepe a háttérbe szorult. Napjainkban már csak a kellemes, csilingelő hangja miatt akasztják ki az ablakok közelébe.

Talán elsőre nem szembe tűnő, de a fūrinon függő papírnak is sajátos szerepe van. A funkciója talán nyilvánvaló: amikor a szél fúj, a papír elkapja a szelet és mozgatja a fém harangot, amely az üveg szélének csapódva hangot ad. A papír enyhíti is a csapódást, így a fūrin olyan gyengéd hangot bocsát ki, amely nem zavaró, inkább élvezetes hallgatni.

Hogyan készülnek a szélcsengők?

Hagyományos üveg készítési technikákat alkalmaznak az üveg szélcsengő alap formájának elkészítéséhez. Először a felmelegített üveget fújják, majd megformálják a tálka alakot úgy, hogy helyet hagynak a cérnának, amely a harangot tartja. Jellemzően virágok, állatok díszítik a fūrint, ezzel is autentikussá téve azt.

Iwate prefektúrában a nambu furin nagyon híres, ezt hagyományosan bronzból készítik, egy speciális vas öntő technikával. Nehezebb súlya van, de a különleges technikának hála egy igazán tiszta hangot bocsát kis a nyári szellőben.

Toyamában a szélcsengőket takaoka bronz felhasználásával készítik.

Az Okinawán híres ryukyu üvegből  is híresen szép szélcsengők készülnek.

Az a jellemző, hogy különböző régiók egymástól eltérő gyártási technikákat fejlesztettek ki.

furin japán szélcsengő üveg csengő matsuri

Gyakori iskolai projektnek számít, hogy különböző tárgyak felhasználásával (pl. műanyag pohár, egyéb apró díszek, újrahasznosított fém vagy porcelán díszek) szebbnél szebb szélcsengőket készítenek a diákok. Ezt akár mi magunk is kipróbálhatjuk a nyáron, a gyerekek biztos imádni fogják.

Emellett a szélcsengők egy kis japánosat visznek, bárhova is akasztják őket, nem feltétlenül a szabadban mutat jól. Ha autentikus furint szeretnél otthonodba, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a szép, sakura virággal díszített darabot. Kiváló megmunkálása van és kellemes hangot ad.

furin japán szélcsengő

A nyár Japánban a fesztiválok, azaz a matsurik ideje! Nem meglepő, hogy a fūrin ilyenkor gyakran előkerül. A Kawagoe Hikawa szentélynél, a Kawasaki Daishi templomban például nagy tömegben csodálhatjuk meg a fūrinokat, ha szerencsénk van, éppen fūrin fúvó workshopot is láthatunk, vagy maguktól a gyártóktól vehetünk szebbnél szebb darabokat. Július-augusztus az időszak, ha éppen arra járnánk.

Források:

https://asia.nikkei.com/Life-Arts/Arts/Traditional-Japanese-glass-wind-chimes-help-beat-the-summer-heat

https://matcha-jp.com/en/place/ChIJMzbS6onaGGARXPCQpOZ-zn8

https://www.masterpiece-of-japanese-culture.com/craft-products/japanese-nambu-tekki-cast-iron-wind-chimes-furin

https://anything-from-japan.com/nihon-ichiban/history-and-production-of-edo-wind-chimes/

Kép: jogtiszta képek és

https://asia.nikkei.com/Life-Arts/Arts/Traditional-Japanese-glass-wind-chimes-help-beat-the-summer-heat