004369911060985

Japánban minden évben május 5-én ünneplik a nemzeti gyereknapot, azaz a „kodomo no hi-t” (子供の日).

gyerek nap japán

Ilyenkor színes hal formájú zászlókkal díszített erkélyeket láthatunk, melyek az ünnep közeledtét jelzik.

De mit is szimbolizálnak ezek a díszek pontosan?

Ezek a pontyokat ábrázoló zászlók, más néven „koinoborik” (鯉のぼり) külső dekorációként szolgálnak. A „koinobori” egy kínai legendából származik, mely szerint a ponty elég erős volt és kitartó ahhoz, hogy árral szemben felküzdje magát a Sárga-folyón, majd elérve a Sárkány kapuhoz sárkánnyá változott. Így a kis zászlók az erőt és elszántságot reprezentálják, melyek végül a sikerhez vezetnek az életünk során. Ezt kívánja minden szülő a gyermekének. Általában egy nagy fekete pontyot láthatunk, amely az apát, a piros az anyát, és a kisebb, eltérő színű halacskák a gyerekeket szimbolizálják.

Belső dekorációként szolgál a szamuráj páncél (yoroi, 鎧) és sisak (kabuto, 兜) miniatűr változata, mellyel azt kívánják a családok, hogy erős gyermekeket nevelhessenek. A páncél és sisak szó együtt alkotják a „yoroikabuto” kifejezést, amit gyakran használnak az ünnep során.

A hegyes, hosszúkás írisz levelek a szamuráj kardokat idézik és szintén népszerűek az otthonokban az ünnep ideje alatt, mivel távol tartják a balszerencsét és a betegségeket, és kard formájuk miatt megvédik a családot a gonosztól is. 

Japánban szinte minden ünnepnek megvan a saját hagyományos étele, ez alól a gyereknap sem kivétel. Ilyenkor az egyik legnépszerűbb édesség a „kashiwa-mochi” (柏餅), ami édes vörösbabbal töltött, tölgyfalevélbe tekert „mochi”.

A tölgyfalevél a generációkon átívelő egészséget jelképezi a családon belül, ugyanis úgy tartják, addig nem esnek le a régi falevelek, amíg újak nem nőnek.

japan iris gyerek nap kodomo no hi

Források: https://workinjapan.today/…/kodomo-no-hi-childrens-day-jap…/https://savvytokyo.com/kodomo-no-hi-guide-childrens-day-ja…/