004369911060985

Az újév kezdetén a szentélyek és templomok területe Japánban zsúfolásig megtelnek emberekkel, akik a szokásos Hatsumōde (初詣), „első látogatást” teszik, hogy imádkozzanak olyan dolgokért, mint a család biztonsága, a tanulmányi eredmények vagy az üzleti élet sikere.

A Hatsumōde eredete a toshikomoriban, a hagyományos újévi ünneplés egyik szokásában gyökerezik. A toshikomoriban a családfő az újév előtti éjszakát egy szentélyben tölti, hogy imádkozzon az új évért. Az Edo-korszakban (1603-1868) a toshikomorit kettéosztották: a jōyamode, a szilveszter éjszakai látogatást és a ganjitsumōde, az újév reggelén, azaz a mai hatsumōde eredeti formáját.

A Meiji-korban (1868-1912) a Hatsumōde népszerűsége növekedni kezdett. Ennek az az oka volt, hogy a vasúttársaságok elkezdték reklámozni a saját vasútvonalai mentén található szentélyeket és templomokat, mint a legjobb helyeket a szentélylátogatáshoz. Ez hozzájárult ahhoz, hogy az első látogatás egyre inkább az újév egyik legfontosabb hagyományává váljon.

Azaz a mai Hatsumōde csak a tömegközlekedés kialakulása után alakult ki és vált népszerűvé. Korábban az emberek a hozzájuk legközelebb eső szentélyben vagy templomban tisztelegtek az év szerencsés eho irányában, ez a gyakorlat ehomairi néven ismert.

A mai Hatsumōde egy népszerű hagyomány Japánban. Az emberek általában az újév első három napján látogatják meg a szentélyeket és templomokat, hogy imádkozzanak az új évért. A szentélyek és templomok ezen a napon általában zsúfoltak, és az emberek gyakran hosszú sorokban állnak.

A szentélylátogatás során az emberek általában omamorit (amulettet), hamayát (rituális nyíl az ördögök elűzésére), szélmalmot (játék) és kumade-t (gereblye alakú amulett) vásárolnak a szentélyben vagy a templomi irodákban. Kívánságokat és szándékokat írnak emára (fogadalmi tábla), és szent sorsot húznak.

Célpontja lehet sintó szentély vagy buddhista templom. A sintó és a buddhizmus egymás mellett létezése miatt a japánok általában nem tesznek különbséget a két vallási hagyomány között.

A Hatsumōde egy fontos hagyomány Japánban, amely az újév kezdetének megünneplésére szolgál. Az emberek számára ez egy alkalom arra, hogy imádkozzanak az új évért, és új kezdetet hozzanak az életükbe.

Hogy zajlik egy hatsumōde egy látogatott templomban?

Tipikus példa (nem csak a Meiji-jingu) a Naritasan Shinshō-ji templom látogatása Narita városában, Chiba prefektúrában. A 940-ben alapított Naritasan a Shingon iskola buddhista temploma, amelyet Kukai (774–835), más néven Kobo Daishi vagy Nagy Tanító nyitott meg. A templomban a Fudō Myōō istenség szobra áll.

Az elmúlt években a Naritasan látogatóinak száma az új év első három napján meghaladta a hárommilliót, így a templom olyan népszerűvé vált, mint a tokiói Meiji Jingu szentély, valamint az egyik olyan szentély és templom, amely a legtöbb hívőt vonzza. Mivel közel van a Narita nemzetközi repülőtérhez, ezért a templom külföldről is vonzza a látogatókat.

Az év vége közeledtével a Naritasan hatsumōde módba lép. Novemberben a Narita város rizsföldjeiről származó száraz szalmát kötegelve kezdik meg az Oshimenawát, egy hatalmas, 6,6 méter hosszú és több mint 200 kilogrammot nyomó kötél elékszítését. Az Oshimenawa, amelynek létrehozása állítólag az Edo-korszak Genroku-korszakában (1688–1704) kezdődő, gazdag termésért folytatott imákból származik, a Dai Hondo, a templom főtermének bejárati kapujában áll.

A szerzetesek és a templomi személyzet nagyszabású takarítási rituálét hajt végre ebben az időben, az úgynevezett susuharai-t. Lószőrből készült kefék segítségével távolítják el a port Fudō Myōō szobráról, és hosszú bambuszseprűvel seprik ki a templomot. A készülődés időben befejeződik a szilveszterre és az újév első hatsumōde látogatóinak érkezésére. A vonatjáratokat úgy alakították ki, hogy segítsenek az éjszakai Tokióból Naritába utazóknak.

A japán templomokban a Jōya no kane szilveszter harangját éjféltől 108-szor kongatják meg, hogy kiküszöböljék mind a 108 földi vágyat, amelyet az emberi lények táplálnak. A Naritasan harangozása közben a Gancho Ogomaku szertartást, egy nagyszabású megemlékezést tartanak a nagyteremben. A Naritasan papjai vezetik a Gomotakito tűzszertartáts, melynek során különleges tűzifát, Gomaki-t égetnek Fudō Myōō előtt, és a szerzetesek imádkoznak.

A Gancho Ogomaku szertartás az első tűzszertartás, amelyet minden új év elején hajtanak végre. Míg a szerzetesek egy szútrát mondanak el, a lángok előtt imádkoznak, és ünnepélyesen megemlékeznek az új év érkezéséről.

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hatsum%C5%8Dde

https://www.timeout.com/tokyo/things-to-do/hatsumode-in-tokyo-traditional-new-year-visits-to-shrines-and-temples

https://www.tsunagujapan.com/hatsumode-how-to-celebrate-the-japanese-new-year/

Itt tudsz japán termékeket vásárolni ↗

Ha japán terméket szeretnél, itt tudod beszerezni

SEO és marketing felelős↗

Lapj kapcsolatba a blog készítőjével

ArigatoApartman

Ismerd meg a japán stílusú apartmant Balatonakarattyán