004369911060985

Az 1964-ben megnyitott Jigokudani Yaen-kōen (Jigokudani Majompark) Nagano prefektúrában egy olyan létesítmény, ahol a vad japán majmokat egész évben közelről lehet megfigyelni. Japánban és világszerte is híresek ezek a hó majmok, amelyek télen a természetes meleg forrásokban fürdenek.

A park 850 méterrel a tengerszint felett található a Nagano prefektúra északi részén fekvő Yamanouchi város hegyeiben. Környezete egy meredek sziklás szurdok, ahol ősidők óta természetes, meleg vizű források csordogálnak. A parkban vadon élő japán makákók csoportjai élnek.

Több mint hatvan éve kezdődött történetük, amikor is a park első igazgatója elkezdte etetni a vadmajmokat a Jigokudani Onsen Korakukan fogadójának közelében. Abban az időben egy síparadicsom építése miatt irtották az erdőket. Emiatt a japán makákók csoportjai kezdtek megjelenni a hegyek lábánál lévő mezőkön és gyümölcsösökben, megdézsmálták azokat, így a helyi gazdáknak nagy károkat okoztak. A park igazgatója és a helyiek elkezdték etetni a japán makákókat, hogy megakadályozzák, hogy a földeken és gyümölcsösökben portyázzanak.

Ahogy az lenni szokott, és mert Japánban a belső turizmus központú gondolkodás nagyon erős, felismerték a majmok turistavonzó erejét. Ehhez hozzájárult az is, hogy a majmok nagyon szerettek a Korakukan meleg forrásokban fürdeni, ezzel egy nagyon cuki látványt nyújtva a szemlélődőknek. Így jött az ötlet, hogy ez a szokatlan látvány lehetne a város fő turisztikai látványossága. Ebben igazuk is lett, hiszen ez a látványosság mondhatni egyedi a világon.

A park, mint említettem, 1964-ben nyílt meg. A majmok meleg vizes fürdő medencéje rá nagyjából három évre készült el. Világhírnevet akkor kapott, amikor is az USA-ban, 1970-ben egy fürdőző hómajom képe óriási szenzációt kapott és bejárta a kontinenst, majd elindult világ körüli hódító útjára.

Állítólag körülbelül 160 majom látogat el a parkba, de közülük csak körülbelül 50 áztatja magát a forró forrásban. Azt mondják, hogy a majmok egész életüket úgy élik le, hogy nem mennek be a forró forrásfürdőbe, kivéve, ha csecsemőkorukban áztatták magukat a forró vízben. Azaz egész jó esélyeink vannak fürdőző majmokat látni, ha éppen alkalmunk van ellátogatni ezen a télen. Ez persze nem garancia, mert a majmok alapvetően nem szeretik, ha vizes a testük a szép napokon idejük nagy részét a hegyek napsütötte lejtőin töltik, egy kényelmes helyen, ahol a hideg elől menedéket találnak anélkül, hogy a forró forrásokban kellene áztatniuk magukat, plusz ahol bőséges az élelem. A gondozók a források közelébe sok ételt szoktak elhelyezni, hogy azért fürdőző majmokbana turistáknak lehetőleg ne legyen hiánya.

Amikor a majmok nem téli a fürdőzés élvezeteinek vetik alá magukat, szabadon ugrálnak a fákon, szaladgálnak mindenfelé. Mivel emberekhez szoktak, egész közelről is meg lehet őket nézni. Tavasztól őszig a látogatók megfigyelhetik, ahogy a majmok csecsemőiket gondozzák, és a fiatal majmok egymással játszanak, mit sem törődve a közelben lévő emberek jelenlétével.

Szeretnéd megnézni őket, de nem tudsz ezen a télen Japánba utazni?

A park kamerája közvetíti a fürdőző majmokat, érdemes többször is megnézni a honlapjukat.

Itt egy meditítv videó róluk:

Forrás:

https://en.jigokudani-yaenkoen.co.jp/