004369911060985

Japánban úgy tartják, hogy a Holdon valójában egy nyúl lakik, aki rizsgombócokat (mochit) készít. De hogyan került ama bizonyos nyúl a Holdra? A választ a következő buddhista mese adja, ami a Konjaku Monogatarishū-ban (jap.: 今昔物語集, magyarul: Kondzsaku Monogatarishű) található meg.

nyul bunny hold moon japan mese monda

Történt egyszer, hogy a Róka, a Majom és a Nyúl a hegyekben sétált, amikor az út mentén egyszer csak egy földön fekvő, kopott külsejű öregemberre bukkantak. Az idős férfi bizonyára a kimerültségtől esett össze, miközben megpróbált átkelni a hegyeken. A három állat együttérzett az öreggel, ezért hát megpróbálták megmenteni.

– Hozok neki gyümölcsöt és diót a fáról! – ajánlkozott a Majom.

– Én meg fogok neki halat a folyóból! – mondta a Róka.

Bármennyire is igyekezett, a nyúl azonban nem tudott összegyűjteni semmit, amit értékesként adhatott volna az öregnek.

– Barátaim, – kezdte a Nyúl. – úgy érzem, nincs semmi, amivel az öreget tudnám segíteni. Adjatok hát tanácsot! – kérlelte a Rókát és a Majmot, míg azok éppen tüzet raktak.

De sajnos egyikük sem tudott jó ötlettel szolgálni a Nyúl számára. Amikor aztán az állatoknak sikerült meggyújtani a tüzet, a Nyúl egyszeriben a lángokba ugrott. Mindezt azért tette, hogy testét  aztán megsüthesse és megehesse az öregember.

Amikor az öregember meglátta a nyúl önfeláldozását, hirtelen átváltozott eredeti alakjává, ami nem más volt, mint Taishakuten, a Mennyország egyik ura. Taishakuten ezután felemelte a Nyulat és elhelyezte a Holdra azért, hogy méltó példát állítson az elkövetkezendő nemzedékeknek a Nyúl önfeláldozó cselekedetéről.

A japánok szerint azért nehéz néha meglátni a nyulat a Holdon, mert a füst, amely azóta is a Nyúl testéből fakad, elfedi annak alakját.

moon hold japán nyul mese vilag

 Írta: Ballagó Petra

Forrás: http://yokai.com/gyokuto/

Illusztráció: Matthew Meyer

error: Content is protected !!