004369911060985

Shimokitazawa ((下北沢 vagy csak Shimokita) egy menő kulturális negyed Tokióban, ahol még megmaradt a város hajdani hangulata.

A szűk, festett falú utcák mentén vintage ruhákat és oldschool hanglemezeket árusító menő boltok működnek. A kézműves kávézók – és sörfőzdék művészeti kiállításoknak és élő zenei előadásoknak adnak otthont, míg a bisztrókban újszerű péksüteményeket és vegetáriánus curryt is felszolgálnak. A Honda Gekijō Színházban modern darabok láthatók, Tollywoodban pedig fiatal rendezők filmjeit vetítik.

Idén szeptemberben Shimokitazawa Hold-művészeti fesztivált rendez, amely egybeesik az idei első őszi teliholdtöltével. Az esemény több helyszínt is érint a környéken, beleértve a Kitazawa Hachiman szentélyt és a Bonus Track komplexumot is.

A kiállítások között kiemelkedő szerep jut Luke Jerram brit művész szabadtéri holdinstallációjának, akinek óriási lebegő modellje a NASA által rögzített Hold felszínének feltűnő részleteit ábrázolja. A fesztivál otthont ad Amanda Parer, Tazmániában élő művész első Japánban rendezett kiállításának is, amelyen felfújható világító fehér nyulak lesznek láthatóak.

Ausztráliában a nyúl nem őshonos faj; nagy pusztítást okoztak a sziget ökoszisztémájában, amióta a 18. században behozták őket az európai gyarmatosítók. Parer metaforaként használja őket művészetében, mint „elefánt a porcelánboltban” ábrázolja jelenlétüket a növekvő környezeti válságokkal kapcsolatban.

Az ingyenes művészeti kiállításokon kívül a fesztivál számos kulturális tevékenységet és programot is kínál, amelyeket érdemes felfedezni, beleértve a japán székhelyű Starbahn művészeti tech startup bemutatóját azoknak, akik többet szeretnének megtudni az eseményről.

A fesztivál ideje: 2022. szeptember 10- 25.

Ballagó Petra 

Forrás és képek:

https://www.timeout.com/tokyo/art/moon-art-night-shimokitazawa