004369911060985

A hortenzia, vagyis az ajisa (ejtsd adzsisza, 紫陽花,) nagyon népszerű virág Japánban. Már a 8. századból vannak írásos feljegyzések róla.

hortenzia japan virágok

A hortenzia általában az esős évszakban, a tsuyu-ban virágzik június- júliusban.

A Buddhizmus hit rendszerének egyik alap pillére a természettel kialakított harmónia, amely magába foglalja az egyszerűséget, a mértékletességet és az aszimmetriát.

hortenzia japán virágok június

A tökéletlenség, a változás, és a mulandóság elfogadása megjelenik a japán kultúrában, művésztekben, a mindennapokban is.  

A gyönyörűen megtervezett japán ligetek az ember és a természet közötti egységet hivatottak megjeleníteni, ahol mindenki meditálhat és eggyé válhat környezetével.

A vallásukban megjelenő természetet szeretete és a rá épülő gyönyörű, művészi japán kertek egyik szemet gyönyörködtető eleme a hortenzia.

A nemzetség több mint 100 lombhullató és örökzöld fajtát foglal magába.

Levelei tojásdadok és fűrészes szelűek. Szív alakú hortenzia virágot látni nagy szerencsének számít.

hortenzia japán virágok szimbolikus jelentés

Bugavirágzatuk gömb, kúpos vagy enyhén lapított alakú, amelyeknek színe fehértől a vörösig, kéktől a lila változatig minden árnyalatban pompázik. Általában a jó termőképességű, nyirkos, savanyú talajokat, félárnyékos termőhelyet kedveli.

A virágok színét sokszor a talaj pH-ja is befolyásolja, savanyúbb talajon inkább kékes árnyalatú még Ca-ban gazdagabb talajon pirosabb.

A japán kultúra egyik eleme a Hanakotoba, amelyben az érzelmeket és szándékot virágokon keresztül fejezik ki.

Ebben minden virágnak, elrendezésnek és színnek megvan a külön jelentése. A lenyűgöző kék és rózsaszín árnyalatú hortenziával bűnbánatot és hálát lehet kifejezni.

Tehát ha valaki békét akar kötni, vagy bocsánatot akar kérni, esetleg egy szívességért szeretne megköszönni, egy csokor Hortenzia a legjobb választás.

További érdekességek:

Hortenzia története és eredete

A történelem során a hortenzia különösen Japánban volt jelentős, ahonnan sokak szerint a virág származik. Egy japán legenda szerint a hortenzia a szívből jövő érzelmekkel, a megértésért érzett hálával és a bocsánatkéréssel társult, miután egy japán császár a szerelmének adta, hogy jóvátegye, amiért üzleti ügyei miatt elhanyagolta őt, és megmutassa, mennyire törődik vele.

A rózsaszín hortenziákat különösen az őszinte érzelmekkel társítják, mivel alakjuk egy dobogó szívre hasonlít.

Hortenzia jelentések

A hortenziának sokféle jelentése van, a szívből jövő érzelmektől kezdve a hálán át a hencegésig. Mindegyik jelentés különböző kulturális hiedelmekből és történetekből ered.

A fenti japán legenda miatt a hortenziát a bocsánatkéréssel hozzák összefüggésbe.

A viktoriánus Angliában a hortenziát negatív növénynek tartották, és a hivalkodást, a kérkedést vagy a hiúságot jelképezte. A hortenziákat azért társították a hivalkodással és a hiúsággal, mert pompás virágokat hoznak, de nagyon kevés magot. Azoknak az    embereknek is adták, akik elutasították a szerelmi érdeklődést, annak jeleként, hogy hidegek vagy frigidek.

Hortenzia szimbolika és színek

A hortenziák általában a rózsaszín, a kék, a lila és a zöld árnyalataiban jelennek meg. Az egyes színek hortenzia-szimbolikája a következő:

    A rózsaszín hortenzia a szívből jövő érzelmeket szimbolizálja.

    A kék hortenziák a frigiditást és a bocsánatkérést szimbolizálják.

    A fehér hortenziák a kérkedést vagy a hencegést szimbolizálják.

    A lila hortenziák a valakinek a mély megértésére irányuló vágyat szimbolizálják.

A hortenziafajok legnagyobb változatossága Kelet-Ázsiában található, amely magában foglalja Japánt, Kínát és Koreát.

A hortenziák színe – a fehér hortenziák kivételével – a talaj savasságától függ. A rózsaszín hortenziákat kékre színezheted a talaj savasságának növelésével. A savasságot növelhetjük kávézacc, citrusfélék héjának és összetört tojáshéjnak a hozzáadásával.

A hortenzia virágai különböző alakzatokban nyílnak. A legnépszerűbbek a nagy gömb alakú fürtökben növő hortenzia fajok.

A hortenzia elnevezés a görög hydros (víz) és angos (edény) szavakból származik, ami azért találó, mert ezek a növények sok vizet igényelnek. A túl sok víz azonban elpusztíthatja őket. A túlöntözés jelei a hervadás, a sárguló levelek, a levélhullás és a satnya növekedés.

A hortenziákat gyakran adják a 4. házassági évfordulókon, hogy a megbecsülést és a szívből jövő érzelmeket jelképezzék.

A felkelő nap országában számos virág nyílására rendeznek un. élményturizmust, melyben a hortenzia is szerepet kapott.

meigetsuin kamakura hortenzia japán

Meigetsuin

Az egyik legszebb terület, ahol gyönyörködhetünk benne a világörökség részét képező Kamakura, mely Tokiótól mindössze 50 km-re található. A Meigetsu templom (Ajisaidera, azaz hortenzia templom) területén hozzávetőleg 2500 darab legnagyobb részben himeajisa hortenziát ültettek. Ezeknek virága kisebb társaiknál, és az itt megtalálható egyednek a színe pedig kékes árnyalatokban tündököl. A hegyoldalba félvezető hortenzia útvonal a múzeum felől indul és a Szútra csarnok felé vezet.

Emellett a következő helyeket érdemes megtekinteni, ha éppen a virágzás időszakában van szerencsénk Japánba látogatni:

Asukayama park, Tokió

Az Asukayama Park tövében található a vasúti pályákkal párhuzamosan futó Asuka-no-komichi ösvény. A mintegy 400 méter hosszú gyalogút több ezer hortenziavirággal van szegélyezve.

hortenza japán virágok szimbolikus jelentés június

Hakusan szentély, Tokió

A Hakusan szentély és a szomszédos Hakusan Park mintegy 3000 hortenziavirágnak ad otthont, amelyek jellemzően június közepétől virágzanak. A szentély ad otthont a Bunkyo Ajisai Fesztiválnak, amelyet június közepén tartanak egy hétig, majd a virágok nagy része vágják, hogy felkészítsék a növényeket a következő évi szezonra.

Sumida park

Rövid sétára az Asakusa állomástól, a Sumida Park a Sumida folyóval párhuzamosan húzódik, és kedvelt hely a szezonális virágok megtekintésére. A Tokyo Skytree is itt magasodik. Nem csak a hanami alkalmával tavasszal, hanem később a tsuyu alatt a hortenzia rentgeteg alatt kedvelt látványosságnak számít.

Fuchu, Kyodo-no-mori Múzeum

A múzeumnak van egy nagy parkja, amely a terület több mint felét teszi ki, és körülbelül 10 000 ajisai virágot tartalmaz.

hortenzia japánban

Hakone

Hakone-Yumoto és Gora állomások között egy este is megvilágított szakaszon hortenzia rentgetegen vonatozhatunk végig. Egy ilyet nálunk itthon is el tudnék képezelni!

Hasedera templom, Kamakura

A Hasedera templomot gazdag növényvilág veszi körül, és az év nagy részében szezonális virágok láthatók. Júniusban több ezer hortenzia sorakozik azon az ösvényen, amely a templom főterme mögötti meredek domboldalon vezet fel.

Narita

30 perc busszal a Narita repülőtértől

Nem messze a Narita repülőterétől, körülbelül 10 000 ajisai virág sorakozik a Kuriyama folyó partján, a „Michi-no-eki Tako” útszéli állomás mellett. Az út menti állomástól 1,5 km -re északkeletre található Nichihonji templomban további 10 000 hortenziavirág található a templom főépületének erdős megközelítésében.

Yoshiminedera templom, Kiotó

A Yoshiminedera templom a hegyekben, Kiotó központjától nyugatra található. A hortenzia ezrei szegélyezik a kert lejtőit a templom északi végén.

Mimurotoji templom, Uji, Kiotó

 A Mimurotoji Templom Uji -ban virágokról is ismert templom. A templom tövében található nagy kertben számos szezonális növény megtekinthető, például azálea és hortenzia.

Források:

https://www.japan-guide.com/e/e2423_ajisai.html

error: Content is protected !!