004369911060985

A kalligráfia eredetileg Kínából származik, és az írásból mint tevékenységből jött létre. Kezdetben bambuszból készült vékony lapokra írtak, amelyeket összefűztek. Miután a papírt feltalálták, már arra írtak inkább. Mind a bambusz lapokhoz, mind pedig a papírhoz tust használtak.

A bambuszból készült könyvekbe főleg taoista, konfuciánus szövegeket írtak, a papír megjelenésével pedig már hosszabb írásokat is meg tudtak jeleníteni.

Japánba koreai közvetítéssel került a kalligráfia művészete az 5-7. század folyamán – ezek ebben az időben még kínai szövegek voltak. Viszont ezen szövegek ismerete nélkül nem számított műveltnek senki. A japán írásjelek kialakulásával (melyek szintén kínai írásjegyeken alapulnak) a japán kalligráfia is lassacskán létrejött.

Háromféle írást különböztetnek meg a japán kalligráfiában:

1 kaiso: ez a mintaírás, melyet Kínából vettek át. Nyomtatott betűkből áll; a tanulást mindenki ezzel kezdi.

2 gyoso: folyóírás, kézírás,

3 sosho: fűírás, amely mindenkinél az egyedi kézírást jelenti.

Mindegyik írásfajtának megvannak a szabályai, amelyeket azért érdemes követni, hogy mindenki számára érthető legyen az írás. Fűírásnál előfordul, hogy a szabálytól eltérően írnak le valamit, de azt csak ő fogja tudni értelmezni, más nem. A kalligráfia szótárak ebben tudnak segíteni.

Japánban a kalligráfiát shodonak, vagyis az írás útjának nevezik. Mellette létezik a shuji, amely a szépírást jelenti. A kettő közötti különbség a szellemiségben rejlik: míg a shujiban a tökéletes szépírás a lényeg, addig a shodo egy szellemi utat jelent.

Ahogy sok más művészeti ágnak, úgy a kalligráfiának is vannak iskolái Japánban, amelyek mindegyikében egy nagymester tanít. Az ő mintái alapján tanulják a diákok az írást – minél többet sajátít el valaki és minél többet gyakorol, annál magasabbra léphet a ranglétrán a mester fokozathoz közeledve.

Japánban a mai napig népszerű a kalligráfia: az iskolákban, egyetemeken szakkörökön is tanulható, és sokan választják szabadidős tevékenységként.

Szeretnéd kipróbálni a kalligráfiát vagy beszerezni új eszközöket? Az Omiyage World japán webáruházban megtalálod az alapokat!

kalligráfia

Forrás:

https://www.nyest.hu/hirek/a-japan-kalligrafia-muveszete